·        El cap del Govern defensa, en la sessió de control del Parlament, el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S “com una nova via per fer un país que valgui la pena”
 
·        Artur Mas critica que el Govern espanyol “dialogui amb una banda terrorista i no amb un Govern i un Parlament escollits democràticament”
 
·        El president confia que Grècia es mantingui dins la UE i l’euro i descarta qualsevol comparació amb Catalunya “perquè som absolutament solvents”
El president Mas durant la sessió de control
El president Mas durant la sessió de control

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest matí, durant la sessió de control del Parlament de Catalunya, el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S, perquè “Catalunya ha de seguir una nova via per aconseguir els instruments per fer un país que valgui la pena”. “Si fem el de sempre no aconseguirem coses diferents”, ha insistit el cap del Govern, i ha demanat que imaginem què podríem fer amb els instruments i els recursos que ens pertoquen “i no amb una autonomia retallada i amputada, i unes finances cada vegada més controlades com les que tenim”. Per això, ha assegurat que “qui nega aquests instruments, nega als catalans una millora de la seva vida”.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha reclamat uns “instruments més justos i potents”, que reafirmin les possibilitats del país. Així, i dins d’aquests efectius de què disposa  Catalunya, Artur Mas ha destacat, per exemple, que “el 80% de la nova afiliació a la Seguretat Social a tot l’Estat durant l’any passat va ser contribució de Catalunya”, o que, “tot i la precarietat actual, en el tema de la Llei de la dependència, i gràcies a l’esforç del Govern, en aquests darrers 4 anys estem atenent 50.000 persones més”.
 
“Això vol dir prioritzar perquè els diners no hi són”, ha continuat el president, i ha criticat, un cop més, que el Govern espanyol no assumeixi les seves responsabilitats financeres pel que fa a la Llei de la dependència. “Aquesta Llei, pel que fa al seu finançament, és un frau total, que carrega sobre les espatlles de les autonomies el pagament a la gent amb uns diners que no tenim”, ha reblat.
 
En resposta al grup parlamentari republicà, i en aquesta línia de prioritzar les actuacions socials, el president ha emmarcat també les mesures en política d’habitatge del Govern. Ha recordat, tal com ja va anunciar ahir al Parlament, que durant aquest any 2015 “arribarem a un nou rècord d’ajuts a persones i famílies vulnerables”. Artur Mas ha explicat que es concediran 40.000 ajuts per habitatge, als quals s’han de sumar les 25.000 famílies que estan vivint en pisos de propietat pública de la Generalitat, “unes persones -ha dit- que seran directament ajudades pel Govern, i que si no fos així quedarien en precari”, i en aquest punt ha agraït també la col·laboració dels ajuntaments en aquest àmbit.
 
En aquest context de mesures urgents en política d’habitatge, el president Mas ha situat “els primers 40 pisos que hem comprat en zones on hi ha demanda de famílies especialment necessitades”, fent ús com ha explicat del dret de tempteig davant les entitats financeres. En aquest sentit, el cap del Govern ha revelat que “hem recordat a l’Ajuntament de Barcelona que hi ha 162 pisos que poden comprar, perquè també això ho poden fer els ajuntaments, i espero que vagin ràpid perquè ja fa dies que els ho vam notificar”.
 
Diàleg amb el Govern espanyol
 
 
En el decurs de la resposta al grup parlamentari popular, el president ha rebutjat que es fomenti cap divisió en la societat catalana, i ha explicat que la publicació per part de l’Executiu, fa uns dies, d’un document sobre la recentralització respon a “la voluntat del Govern d’explicar als catalans, segons el Govern, com es tracten les institucions catalanes, el poble de Catalunya i les persones per part  del Govern del PP amb majoria absoluta”.
 
Artur Mas ha criticat, una vegada més, la manca de diàleg per part del Govern espanyol, i, en aquest sentit, ha adreçat la següent pregunta:“un Govern espanyol pot dialogar  amb un grup terrorista i no amb un Govern i un Parlament democràticament elegits?. I ha continuat “el  Govern espanyol ha arribat a dialogar amb ETA, però , en canvi, perquè el Govern català o el Parlament català defensen unes determinades posicions polítiques, aleshores no  s’hi pot dialogar”. “No s’hi dialoga per defensar idees”, ha conclòs.
 
Situació a Grècia
 
 
En el decurs de la sessió de control, el president ha respost també diverses preguntes sobre el referèndum grec. El cap del Govern ha reiterat el seu desig “què Grècia es quedi a la UE i a l’euro en les millors condicions possibles”, però ha demanat compte “a separar el resultat de la votació en un referèndum al resultat de les negociacions perquè aquestes no depenen només dels grecs”.
 
A preguntes del grup de C’s, Artur Mas ha deixat clar que “no es pot comparar la situació de Grècia amb la situació de Catalunya, ni ara ni d’aquí a divuit mesos”, com ha explicat que tampoc es pot comparar la situació d’Irlanda o de Portugal amb Grècia. “Catalunya en cap cas arribarà a aquest nivell de decisions i de situacions, perquè és solvent, absolutament solvent”, ha insistit, i ha recordat que el deute de Catalunya en aquest moment és de 60.000 milions d’euros, i, per tant, “seria el país menys endeutat de tota la Unió Europea”.
 

1  

Fitxers adjunts

El president aquest matí al Parlament

El president aquest matí al Parlament
JPG | 383