• La setmana vinent publicarà un comunicat oficial a la premsa escrita amb la llista de persones encara no localitzades que van ser objecte de confiscacions i de les quals s’ha conservat documentació
El Departament de Cultura, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya, inicia la setmana vinent una campanya per a trobar els propietaris dels anomenats “Papers de Salamanca”, confiscats arran de la Guerra Civil espanyola.
 
Des del mes de gener d’enguany, el Departament de Cultura treballa en la localització i identificació dels descendents desl propietaris a fi de poder fer efectiva la restitució documental. Atès que fins ara, en més d’un centenar dels casos no ha estat possible dur a terme la localització i identificació dels familiars dels propietaris, publicarà un comunicat oficial a la premsa escrita que inclourà la llista de persones encara no localitzades que van ser objecte de confiscacions i de les quals s’ha conservat documentació.
 
A banda d’aquest comunicat, l’Arxiu Nacional de Catalunya durà a terme una campanya de difusió dels noms dels propietaris dels documents a través de les xarxes socials. L’etiqueta amb la qual s’identificarà aquesta acció serà #hereuspaperssalamanca .
 
Totes les persones que creguin que poden ser hereu legítim de la documentació o que puguin ajudar en la seva localització, es poden posar en contacte amb l’Arxiu Nacional de Catalunya, trucant al telèfon 93 589 77 88 o a través del correu electrònic anc.cultura@gencat.cat.

El desembre de 2014 el Govern espanyol va lliurar a la Generalitat l’últim grup d’arxius i documents procedents de confiscacions dutes a terme a particulars i entitats a Catalunya durant la Guerra Civil, que havien estat conservats fins aleshores al Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca).
 
La LLEI 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents con­fiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica. («BOE» 276, de 18-11-2005.), preveu la restitució d’aquests arxius i documents, per raó de reparació moral i de justícia, als descendents legítims de les víctimes d’aquestes confiscacions, i alhora encarrega a la Generalitat de Catalunya la gestió d’aquest procediment.