• Els diputats Birute Vesaite, del partit lituà socialdemòcrata, i Audronius Azubalis, del partit democratacristià lituà, s’interessen pel procés sobiranista que viu Catalunya i per les eleccions plebiscitàries del 27-S
  • Els dos polítics lituans són a Barcelona en el marc del Programa de Visitants Internacionals de Diplocat
  • El secretari d’Afers Exteriors i els dos diputats han analitzat la situació política europea i la tensió creixent entre la UE i Rússia a l’est i el nord d’Europa
Secretaria d'Afers Exteriors i la UE
 
El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha rebut aquesta tarda dos diputats del Parlament de Lituània. Es tracta de Birute Vesaite, del partit socialdemòcrata lituà (LSDP Lietuvos socialdemokrato partija), actualment al govern del país, i Audronius Azubalis, del partit democratacristià lituà (TS-LKD Tevynes sajunga - Lietuvos krikscionys demokratai) i principal força de l’oposició.
 
Vesaite i Azubalis es troben a Barcelona en el marc del Programa de Visitants Internacionals organitzat pel Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). Birute Vesaite va ser ministra d’Economia entre els anys 2012 i 2013 i actualment és membre de la comissió d’Afers europeus i de la comissió d’Afers econòmics del Parlament lituà. De la seva banda, Azubalis és vicepresident de la comissió d’Afers Exteriors i membre de la comissió d’Afers europeus de Lituània. A la reunió també hi han participat la presidenta de l'Associació Ct-Lt, Jolita Blyzyte, i l'excònsol de Lituània a Catalunya, Miquel Vila.
 
En el decurs de la trobada, el secretari Albinyana i els dos diputats han intercanviat opinions sobre diferents qüestions d’actualitat a la Unió Europea (UE), com ara la Política Europea de Veïnatge cap a l’Est, l’estat actual de la situació a Ucraïna i els reptes actuals que afronta la UE arran de la Cimera de l’Euro i el Consell Europeu extraordinari sobre Grècia que tenen lloc aquest cap de setmana a Brussel·les.
 
D’altra banda, els diputats lituans s’han interessat pel moment en el qual es troba el procés polític que viu Catalunya i han recordat les circumstàncies similars que va viure el seu país l’any 1990 per tal d’aconseguir el restabliment de la seva independència respecte de l’extinta Unió Soviètica (URSS).
 
En el marc de la seva estada a Barcelona, els dos diputats van participar també en la jornada “Unió Europea – Federació Russa: la visió de Lituània” organitzada per l’Associació catalano-lituana al Palau Robert. Aquesta sessió va comptar amb la participació de l’eurodiputat Ramon Tremosa (CDC-ALDE).
 

2  

Imatges

Trobada amb diputats del Parlament de Lituània 1

Trobada amb diputats del Parlament de Lituània 1 3940

Trobada amb diputats del Parlament de Lituània 2

Trobada amb diputats del Parlament de Lituània 2 3244