• El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica lliura al president Mas un llibre que recull els 24 informes que ha publicat
  • Artur Mas s’ha mostrat convençut que “hi hagi el Govern que hi hagi” en els pròxims mesos, “l’experiència dels consells perdurarà i seran un bon referent no només de cara al present sinó al futur del país”
Publicació informes CAREC
El president Mas rep de mans de Salvador Alemany la publicació que recull els informes del CAREC
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encapçalat aquest matí l’acte de presentació del llibre que recull els 24 informes publicats pel Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) des de la seva creació fa quatre anys i mig. Durant la seva intervenció en l’acte, el cap del Govern ha destacat que els consells assessors del Govern són “un bon exemple de maduresa i de modernitat” i “superen la imatge que de vegades es té del nostre com el país de les capelletes”
 
En aquest sentit, el president Mas ha posat en relleu que el CAREC està integrat per “gent molt diversa, que no penseu tots exactament el mateix, que podeu tenir visions i sensibilitats diferents però heu sigut capaços de treballar junts, units per un bon objectiu”. “Això és bo per al país i us ho agraeixo, perquè és un bon missatge i un bon referent també per a la Catalunya d’avui i la que vingui a partir d’avui”, ha reblat.
 
Després de felicitar i agrair la feina “de primeríssim nivell” i “generosa” que fan el CAREC i la resta de consells assessors del Govern, el cap de l’Executiu ha subratllat que “hi hagi el Govern que hi hagi” a Catalunya en els pròxims mesos, “estic segur que l’experiència d’aquests consells perdurarà i seran un bon referent no només de cara al present sinó al futur del país”.
 
El president també s’ha referit al Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que, ha dit, “ha fet una molt bona feina i tenim un molt bon full de ruta de cara als propers anys, si Catalunya aspira a tenir tots els instruments que tenen els estats sobirans”. També ha adreçat unes paraules al president del CATN i comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver  i Pi-Sunyer,  present en l’acte. “Fins a quin punt hem arribat que quan assumeix ser comissionat per a la Transició Nacional el Tribunal Constitucional, a petició del Govern espanyol, el suspèn”, ha denunciat.
 
Aniversari de la manifestació del 2010
En un altre moment de la seva intervenció, el president Mas ha recordat que justament avui fa cinc anys de la gran manifestació que hi va haver després de la sentència del Tribunal Constitucional, “que es carregava parts molt sensibles i essencials” de l’Estatut de Catalunya del 2006. Artur Mas ha fet notar que la sentència va arribar poc després que “des d’algunes formacions polítiques catalanistes salvéssim l’Estat del rescat europeu que estava a punt d’arribar”. “Un cop més des del catalanisme es va ajudar decisivament que Espanya no caigués i no quedés rescatada”, ha subratllat, i ha afegit que “ara d’altres presumeixen molt  que han aconseguit que Espanya no fos rescatada, però l’origen va ser aquell, i es va fer gràcies a l’aportació de forces polítiques catalanistes, cosa que no va tenir compensació ni retorn positiu”.
 
El president també ha dedicat bona part del seu discurs a parlar de la situació econòmica i ha assenyalat que el CAREC es va crear amb l’objectiu, com el seu nom indica, de la reactivació econòmica i el creixement i “ara podem dir que hem deixat enrere la crisi, tot i que no els efectes de la crisi”.
 
Artur Mas ha posat en relleu les dades de creixement de l’economia catalana i destacat especialment l’exportació i la capacitat d’atracció turística de Catalunya, sobretot de la seva capital. En aquest sentit, ha afirmat que “veig amb preocupació, com a president de la Generalitat,  que una ciutat com Madrid, amb l’alcaldessa Carmena digui tot el turisme possible i que en canvi en altres llocs aquesta idea no la tinguem tan clara, quan la nostra realitat turística és de primeríssim nivell”. “Per tant, no ens despistem, no podem perdre pistonada perquè perjudicarem moltes persones del país que necessiten la reactivació econòmica, el creixement i la recuperació de la feina”, ha instat el president.
 
Informes  del CAREC
Durant l’acte, que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el president del CAREC, Salvador Alemany, acompanyat de la resta de membres del Consell, ha lliurat la publicació al president de la Generalitat. A més del president Mas i del president del CAREC, en l’acte també ha intervingut el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
 
El CAREC va ser creat pel Govern de la Generalitat l’11 de gener de 2011 i la seva carta de presentació va ser l’informe sobre la situació i reptes de l’economia catalana, que es va presentar en el marc de la Cimera Econòmica del 25 de març del 2011. L’informe feia una diagnosi de la situació i les perspectives de l’economia catalana i promovia el debat en relació amb les prioritat de política econòmica a Catalunya. La cimera va acabar amb sis encàrrecs al CAREC, que es van traduir en sis informes.
 
En els seus quatre anys i mig de funcionament, el CAREC ha publicat 24 documents de temàtiques com ara de conjuntura, d’estratègia, de fiscalitat, de transparència i competitivitat, de política energètica, de recerca, de mercat de treball, d’accés al crèdit o de formació professional. Són els següents, ordenats per data de publicació:
 
Any 2011
1.     Informe del CAREC per a la Cimera Econòmica
2.     Noves vies de finançament al sector privat
3.     Aposta per la política industrial
4.     Un model flexible per a l’activitat de les petites i mitjanes empreses i els autònoms
5.     Aconseguir una major interrelació entre recerca, innovació, universitat i activitat productiva
6.     Mesures per fomentar l’esperit emprenedor
7.     Política energètica
8.     Propostes per a una fiscalitat orientada a la reactivació i al creixement
9.     La dimensió empresarial a Catalunya
 
Any 2012
10.  Palanques al crèdit empresarial per reactivar l’economia
11.  Nota sobre la reforma laboral
12.  Informe sobre el pacte fiscal
13.  Catalunya: Visió i objectius econòmics de futur
 
Any 2013
14.  Nota sobre una fiscalitat empresarial estable i previsible
15.  Nota sobre un possible programa d’assistència financera a l’Estat Espanyol
16.  S’han d’imposar límits a la competència fiscal en un estat descentralitzat?
17.  Proposta de mesures a curt termini orientades a la reactivació econòmica
18.  Evasió fiscal i economia submergida  
19.  Recomanacions per a la millora de la transparència a les institucions i a les empreses
20.  Nota sobre l'impuls a la reforma de la Formació Professional i la formació al llarg de la vida  
 
Any 2014
21.  Afegint valor al sector agroalimentari
22.  Reptes i riscos en l’actual fase de recuperació econòmica
23.  La innovació disruptiva i el progrés econòmic i social de Catalunya
 
Any 2015
24.  La potenciació de l’ús de llengües estrangeres a Catalunya
 
La publicació inclou, a més, una síntesi temàtica de les principals propostes del Consell Assessor, estructurades en cinc blocs: capital humà (educació, salut i talent), capital físic (infraestructures), capital tecnològic i intel·lectual (recerca i innovació); capital organitzatiu (emprenedoria, internacionalització, finançament i dimensió) i capital institucional, social i ètic (administració pública i societat).
 
L’obra compta amb un escrit de presentació del president Mas, que destaca que “de cara a l’escenari de futur que volem per a Catalunya, ja tenim molta feina feta, com a mínim a nivell teòric, per començar a bastir les estructures que qualsevol nou estat necessita” i afegeix que els informes del CAREC i alguns del Consell Assessor per a la Transició Nacional “seran una eina fonamental per implementar un nou model productiu, una nova manera d’entendre l’economia centrada en les nostres potencialitats, que són moltes”.
 
El president reconeix en aquest text introductori la tasca dels membres del Consell, personalitats del món acadèmic, empresarial i professional, que “han exercit la seva tasca assessora amb total llibertat, rigor acadèmic i implicació”, des del seu “compromís amb Catalunya” i “mantenint la seva independència”.
 
Es pot accedir al llibre a través del següent enllaç:
 

1  

Imatges

Lliurament publicació

Lliurament publicació 530

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte