• Meritxell Borràs ha inaugurat unes jornades de formació adreçades als nous electes locals, organitzades per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya
  • La consellera ha destacat que “el món local és avui dia el millor garant d’una democràcia directa, propera i de qualitat”
Meritxell Borràs ha inaugurat unes jornades de formació adreçades als nous electes locals.
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha inaugurat les Jornades sobre l’organització i la gestió municipal per a nous regidors, organitzades per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). Aquestes jornades formatives estan adreçades a alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores dels ajuntaments de Catalunya, especialment a aquells que assumeixen per primera vegada una responsabilitat política, i aborden els aspectes més rellevants de la gestió municipal. A les jornades, que duraran dos dies, s’hi han inscrit 180 electes.
 
La consellera Meritxell Borràs, que ha estat acompanyada de la directora de l’Escola i secretària d’Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, ha felicitat els electes locals per l’assumpció de les seves responsabilitats i ha destacat que “el món local és avui dia el millor garant d’una democràcia directa, propera i de qualitat”.
 
En aquest sentit, ha assegurat que els electors “ja no volen ser només espectadors, sinó que demanen esdevenir actors de l’escena pública”, i ha qualificat la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern, que va entrar en vigor el passat 1 de juliol, com una eina bàsica per aconseguir apoderar la ciutadania.
 
La transparència i la rendició de comptes han de ser eixos vertebradors de l’administració pública i s’han d’entendre com a elements constitutius d’una millora de la gestió local”, ha afirmat la consellera Borràs, i ha recordat que un dels objectius bàsics que es marca la nova llei és garantir l’ètica dels gestors públics i els governants.
 
No pot haver-hi transparència sense la complicitat de les administracions locals”, ha dit Meritxell Borràs. En aquest sentit, la consellera ha recordat que el Departament de Governació i Relacions Institucionals ha elaborat la Guia de la Transparència i Rendició de Comptes en l’Administració Local per tal de resoldre els dubtes que puguin tenir sobre aquesta matèria els càrrecs municipals-
 
D’altra banda, la consellera també ha fet un reconeixement a la tasca dels ajuntaments com a “primera administració de referència”. “Els ajuntaments són el motor del nostre país”, ha dit, perquè “presten serveis essencials i són el primer lloc on els ciutadans van quan tenen un problema”. Per tot això, ha remarcat la titular de Governació “és imprescindible que estiguin dirigits per persones ben preparades”.
 
Aquesta preparació és especialment necessària, ha insistit la consellera, en les circumstàncies actuals, “sotmesos als canvis imposats per una llei injusta com és la Llei estatal de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, i amb un Govern de la Generalitat molt limitat financerament”.
 
La formació com a eina indispensable per al bon govern
 
La directora de l’Escola d’Administració Pública, Meritxell Masó, ha explicat que les jornades que se celebren avui i demà a la seu de l’EAPC són una iniciació als aspectes més rellevants de la vessant administrativa de la gestió municipal i  “pretenen proporcionar eines per donar resposta al dia a dia dels electes locals”. En aquest sentit, Masó ha destacat que aquestes persones exerceixen una tasca pública complexa, “i més en moments de gestió política difícil com els actuals”, i ha reivindicat la formació com a “eina indispensable per a un bon govern i una bona administració”.
 
Les jornades es celebren aquest dilluns i dimarts i comptaran amb sessions, a càrrec d’experts en les diverses matèries, on s’abordaran temes com ara l’organització i funcionament dels ens locals; els contractes i serveis públics; el personal al servei de l’Administració local; la transparència i bon govern, i les hisendes locals i els pressupostos, entre altres aspectes.

1  

Imatges

Meritxell Borràs ha inaugurat unes jornades de formació adreçades als nous electes locals

Meritxell Borràs ha inaugurat unes jornades de formació adreçades als nous electes locals 3331