Encara resta pendent el traspàs dels fons aprovats al mes de juny per 1,3 MEUR i l'aprovació per conferència sectorial i traspàs de 0,8 MEUR més
 
El conseller alerta del risc de  pèrdua des fons europeus si l'Estat no paga la seva part i recorda que "quan l'Estat ens nega allò que ens pertoca, no perjudica el Govern, perjudica les persones"
 
 
moment de a intervenció del conseller
moment de a intervenció del conseller
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i AlimentaciA ó, Jordi Ciuraneta,  ha exposat avui a la  sessió de control al Govern al Parlamet les actuacions realitzades pel Departament per tal de poder realitzar els pagaments d'ajuts agroambientals i ramaderia ecològica pendents de la convocatòria 2014  i que no s'han pogut fer efectius, tot i estar aprovats en Conferència sectorial des de  l'abril, perquè l'Estat endarereix de  manera sistemàtica les transferencies dels recursos que ens pertoquen.
 
Els pagaments de determinades línies d'ajut d'agroambientals de la convocatòria 2014 es van pressupostar amb fons DARP de l'any 2015, amb la previsió de poder realitzar els pagaments a principis d'any un cop finalitzats els controls administratius i terreny per a cadascuna de les línies d'ajut.
 
Per tal de poder realitzar el pagament a principis d'any, el DARP disposava dels fons propis i també dels fons FEADER però li mancava l'aportació del Ministeri al PDR per l'any 2015.

Els fons del MAGRAMA per realitzar els pagaments es van aprovar en conferència sectorial al mes d'abril (16 d'abril) i de juny de 2015, però l'Estat encara no havia realitzat el pas següent d'aprovació dels fons a través del Consell de Ministres, posant en risc l'execució de fons europeus i retardant el pagament a moltes explotacions agràries que ja havien realitzat les actuacions al 2014.
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, va aconseguir el dia 2 de juliol el compromís de la ministra Isabel García Tejerina que portaria abans que s’acabés el mes de juliol al Consell de Ministres l’aprovació dels traspassos de fons que Catalunya ja tenia reconeguts, acreditats i aprovats prèviament en Conferència Sectorial d’Agricultura des de feia mesos.


Posteriorment, a aquesta reunió el DARP va rebre un requeriment del Fons Espanyol de garantia Agrària (FEGA), reclamant un certificat de l'organisme pagador que acredités que els fons traspassats al 2014 havien estat executats en la seva totalitat i no hi havia romanents. Aquest nou requeriment no s'havia demanat anteriorment i menys per part del FEGA que realitza un control total sobre l'execució de fons del PDR i per tant ja disposava d'aquesta informació. El DARP va enviar el certificat sol.licitat al mateix dia que es va requerir però aquest tràmit va endarrerir una setmana més l'aprovació per part del Consell de Ministres.


La setmana passada el DARP preveient en breu l'aprovació per Consell de Ministres va realitzar tots els tràmits interns per preparar els processosd e pagament per tal de sol.licitar els fons FEADER i MAGRAMA el mateix dia que es va aprovar la distribució per consell de ministres, evitant que es perdés ni un sol dia per part de les gestió del Departament per ingressar els ajuts pendents.
 
El 17 de juliol es van aprovar en Consell de ministres els fons aprovats en conferència sectorial del mes d'abril per un import de 2,4 MEUR, però encara resta pendent el traspàs dels fons aprovats al mes de juny per 1,3 MEUR i l'aprovació per conferència sectorial i traspàs de 0,8 MEUR més. si bé ha lamentat que l’import que avui s’ha aprovat transferir a Catalunya, 2,4 milions d'euros, no assoleixi la xifra dels 4,5 milions d’euros pendents de transferir a Catalunya del cofinançament del PDR i que s’haurien d’haver rebut ja.


A partir del proper divendres 24 de juliol, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya abonarà els ajuts a la gestió zones humides RAMSAR (arròs), a la producció integrada, i a la ramaderia ecològica.
 
L’import total que s’abonarà és de 17.926.295,79 euros.
 
 

1  

Fitxers adjunts

f1

f1
JPG | 1392