• El conseller de la Presidència ha dit al Parlament que el govern espanyol “ha fet tard” amb el recurs contra el Comissionat per a la Transició nacional perquè “la feina ja està feta”
  • Homs ha assegurat amb “plenes garanties” que no hi haurà cap cas de corrupció en el si del Govern perquè és “honrat” i que en aquest sentit “tenim la consciència molt tranquil•la”
  • “En termes de lleialtat institucional, el Govern espanyol ens guanya per 10 a 0 en incompliment”
Govern
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha dit avui al Parlament que el Govern ha aprofitat el temps “amb molta intensitat”, posant com a exemple que els “propers dies” donarà a conèixer “la feina que s’ha fet sobre les estructures d’estat”, resultat del mandat parlamentari, així com “la identificació de les mesures” que caldrà prendre “si hi ha el mandat democràtic” perquè Catalunya esdevingui un estat independent. En aquest sentit, el conseller de la Presidència ha alertat al govern espanyol que “fa tard” amb el recurs que han presentat al Tribunal Constitucional contra el Comissionat per la Transició Nacional perquè “la feina ja està feta”.
 
Sobre les reaccions, “molt pobres en termes democràtics i polítics”, dels partits polítics espanyols sobre la candidatura unitària, Homs creu que demostren “l’obstinació de no entendre la realitat democràtica” i de no saber “assumir el que és conseqüència pròpia de viure en un estat democràtic”.
 
“En termes de lleialtat institucional, el Govern espanyol ens guanya per 10 a 0 en incompliment”
 
Posteriorment, Homs ha acusat el Govern espanyol de no complir els seus compromisos i ha assegurat que “en termes de lleialtat institucional, el govern espanyol ens guanya per 10 a 0 en incompliment", en resposta a una pregunta a la sessió de control al Govern sobre aquesta qüestió i el compliment de les lleis. De fet, “hi ha molts exemples” i la deslleialtat, a més d’una consideració d’ordre polític, inclou també “un principi jurídic i econòmic”. Així, Homs ha posat com a exemple l’incompliment de l’article 209 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya que diu que “d'acord amb el principi de lleialtat institucional s'ha de valorar l'impacte financer positiu o negatiu que les disposicions generals aprovades per l'Estat tinguin sobre de la Generalitat”. “Es compleix això? Mai, en cap cas”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el conseller ha lamentat la reacció de Ciutadans perquè tot i els incompliments del govern espanyol “de manera flagrant i reiterada”, “miren cap a una altra banda” i tampoc “no denuncien mai” una altra realitat “constatable” com les “fins a 13 sentències del Tribunal Constitucional que el Govern de l'estat espanyol, directament no compleix”.
 
"Aquest Govern és honrat"
 
El conseller també ha estat rotund avui davant d’insinuacions del diputat Quim Arrufat i ha assegurat amb “plenes garanties” que no hi haurà cap cas de corrupció en el si del Govern perquè “aquest Govern és honrat” i per això “tenim la consciència molt tranquil•la”. En resposta a una interpel•lació del Grup Mixt al Parlament sobre si podia assegurar que no hi haurà cap cas de corrupció al Govern abans de les eleccions del 27S, el conseller ha dit que “pot estar ben tranquil en aquest sentit”, com de fet ja ho demostra el fet que en cinc anys “no n’hi ha hagut ni un” de cas de corrupció. “Altre cosa és”, ha afegit, “si hem pogut abordar tots els reptes, perquè sempre ens sentirem críticament insatisfets” però l’actuació del Govern ha estat “impecable i li dono plenes garanties”.