Fotografia de la reunió
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat a la sortida de  la reunió del Consejo de Política Fiscal y Financiera que l'Estat pretén obligar Catalunya a retallar 1.500M € el 2016: "amb la previsió d'ingressos que tenim per a l'any vinent i l'objectiu del dèficit que ens imposen del 0,3%, hauríem de retallar al voltant de 1.500M i no ho farem. No reduirem més la despesa".
 
El conseller ha retret al ministeri d'Hisenda la manera com distribueix l'objectiu de dèficit global entre els diferents nivells d'administració: "el Gobierno insisteix en imposar-nos un objectiu de dèficit que des del primer dia sap que pel conjunt de CA no és realitzable, així el cost reputacional d'incomplir és per a les CA".
 
El conseller ha explicat que l'Estat imposa els objectius de dèficit guardant-se un marge per a l'Administració Central i que "no li importa si les CA compleixen".
 
En aquest sentit, Mas-colell ha insistit en què la qüestió de fons és la distribució vertical del dèficit entre l'Administració Central i les Comunitats i no una batalla entre CA. Per això, s'ha mostrat en contra d'objectius asimètrics entre autonomies.
 
Malgrat el vot a favor de 10 autonomies, el MINHAP ha utilitzat el seu vot de qualitat per impedir que es demani un estudi a l'Autoritat Fiscal Independent (AIREF) sobre la distribució vertical del dèficit. Mas-Colell ha lamentat la poca qualitat democràtica del funcionament del Consejo on "no s'acorda res, sinó que s'oficialitza o es comunica".
 
Sobre els recursos comunicats a la Generalitat pel 2016, el responsable de les finances  catalanes ha dit que suposaran un increment d'uns 1900M respecte el 2015. Aquests recursos inclouen les bestretes del model de finançament i les liquidacions de l'any 2014. Mas-Colell ha precisat que si el 2014 no s'haguessin subestimat les bestretes, la Generalitat hagués disposat de 1.400M€ de més, així, el dèficit registrat hagués estat un 0,7% inferior.

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 134