• El certamen permetrà donar més visibilitat a l’instrument i contribuir a la seva professionalització
 
El Consell Executiu ha aprovat la participació de la Generalitat en la preparació i celebració del XIX Congrés Mundial de Carillonistes, que es farà l’any 2017 a la ciutat de Barcelona. Fa 18 edicions que la World Carillon Federation celebra cada 4 anys un congrés mundial on es donen cita els principals experts concertistes en aquest instrument. El Palau de la Generalitat compta amb l’únic carilló que hi ha a tot Catalunya, que funciona des de 1976.
 
L’últim Congrés Mundial de Carillonistes es va fer el 2014 a la ciutat d’Antwerp, on es va acordar, per unanimitat, celebrar l’edició del 2017 a la capital catalana. L’esdeveniment permetrà, entre d’altres:
 
-          Donar més visibilitat a aquest instrument, que és una peça única a Catalunya, i apropar-lo a la ciutadania.
 
-          Participar en la millora de la professionalització d’aquest instrument, a través d’activitats innovadores i modernes.
 
-          Obrir l’instrument a nous públics, amb l’adaptació de repertoris més moderns que permetin popularitzar-lo.
 
-          Aprofitar la dimensió internacional del Congrés per posar en vàlua el carilló del Palau de la Generalitat i la història del país.
 
Construït per la casa Petit & Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Països Baixos), el carilló del Palau es va inaugurar el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya. A Catalunya, el primer carilló es va instal·lar el 1927, just abans de l'Exposició Universal. Estava en una altra torre i només tenia 13 campanes.
 

L'actual té 49 campanes de bronze i un pes total de 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, li dóna la categoria de carilló de concert. Actualment hi ha audicions diàries (de dilluns a divendres), a càrrec de la carillonista del Palau, i també alguns dissabtes. En aquest tipus d'audicions, el carilló s'escolta des dels carrers del Barri Gòtic. Anualment se celebren també concerts durant el mes de juliol.