·     Puig critica els PGE perquè no retornen a Catalunya allò que els ciutadans catalans estan generant.
 
·     El conseller anuncia que Catalunya comptaria amb un organisme regulador independent per al sector energètic, i que la tarifa elèctrica es podria reduir fins a un 40% en cas d’independència.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha lamentat avui que “l’Estat espanyol està fent perdre oportunitats a Catalunya dia a dia”. En l’espai ‘L’entrevista de l’estiu’, del canal 3/24, Puig ha criticat els Pressupostos Generals de l’Estat per la poca inversió que destinen a Catalunya, i ha considerat que “hi ha molta gent que, des d’una perspectiva racional, ha arribat a la conclusió que aquest Estat no ens serveix per a les necessitats de futur dels nostres ciutadans”.

El conseller ha advertit de la necessitat de mantenir-se exigent amb l’Estat espanyol mentre es desenvolupa el procés de transició política a Catalunya, i ha posat xifres a aquesta situació. “El 40% de les altes a la Seguretat Social del conjunt d’Espanya han estat a Catalunya; però és que, essent només un 16% del total de la població, atraiem el 26% del turisme, generem el 26% de les exportacions, paguem un 22% dels impostos i creem un 20% de la riquesa. I, al final, el retorn en inversions de capital per part de l’Estat que tenim és del 10,7%”, ha reflexionat.

Puig també ha citat exemples pràctics de la pèrdua d’oportunitats que suposa aquesta manca d’inversions de l’Estat a Catalunya. “Si Catalunya tingués ja la inversió en infraestructures ferroviàries necessària, avui dia ja seríem ser la porta de mercaderies d’Àsia cap a Europa, i això generaria més activitat econòmica i més llocs de treball”.

El conseller ha posat el sector energètic com a exemple de com Catalunya podria exercir plenes competències per fer una gestió més orientada a facilitar la competitivitat de les empreses i el benestar de les persones. “En l’actualitat, s’està carregant a la tarifa elèctrica conceptes com la reconversió de la mineria del carbó, el cost afegit dels sistemes extrapeninsulars, el bo social... Si tots aquests costos socials es carreguessin als PGE i no a la tarifa, a Catalunya tindríem una factura elèctrica un 40% inferior”, ha argumentat. “I podríem implantar un model més modern, en línia amb el que proposa Europa, potenciant l’autoconsum i comptant amb un organisme regulador realment independent”, hi ha afegit. “Ara mateix, estem pagant una de les energies més cares d’Europa”, ha denunciat Puig.

Finalment, el conseller ha recordat que l’economia catalana “s’està recuperant”, i ha insistit en què “ara l’obsessió és accelerar la creació d’ocupació i fer un millor repartiment del creixement econòmic”.

 

-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twitter:  @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom