• Un total de 5.510.713 catalans i catalanes estan cridats a votar a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre
  • La consellera de Governació ha presentat els canals d’informació sobre les eleccions que el Govern posa a la disposició de la ciutadania
La consellera de Governació ha presentat els canals d'informació sobre les eleccions que el Govern posa a la disposició de la ciutadania
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha presentat avui en roda de premsa els diversos canals que el Govern ha posat en marxa per informar sobre les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre. “La nostra voluntat és informar la ciutadania sobre els tràmits necessaris per votar i facilitar tota la informació electoral, perquè cap ciutadà o ciutadana que vulgui fer-ho no es quedi sense votar”, ha explicat.
 
“Cal facilitar que la veu de Catalunya s’expressi amb normalitat i claredat el 27 S”, ha assegurat. Per això, des de Governació s’ha posat en marxa un sistema multicanal perquè la ciutadania pugui tenir tota la informació dels tràmits que necessita per votar depenent de quina sigui la seva situació.
 
A banda del web electoral www.parlament2015.cat, els ciutadans i ciutadanes també es podran informar i resoldre dubtes sobre els tràmits relacionats amb el procés electoral a les xarxes socials, per mitjà de telefonia mòbil i telefònicament.
 
“Tots els catalans i catalanes estem cridats a votar i  tots hem de poder fer-ho amb llibertat i normalitat”, ha dit la consellera. “Perquè la democràcia serveix per resoldre problemes, en cap cas, per bloquejar-ne les solucions”.
 
Vot des de l’estranger i per a persones invidents
 
Meritxell Borràs ha explicat que, segon dades del cens provisional, 5.510.713 catalans i catalanes podran votar en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. D’aquestes persones, 195.533 són residents a l’estranger inscrits en el Cens d’electors residents absents (CERA). En aquest sentit, la consellera ha destacat que aquest és un des col·lectiu sensibles, al qual cal adreçar informació específica sobre el procediment per fer efectiu el seu vot, i ha recordat que en les eleccions al Parlament de Catalunya del 2012, només un 6,7% dels catalans inscrits al CERA van votar i que moltes persones residents a l’exterior van expressar queixes per les dificultats amb què s’havien trobat.
 
“És obvi que per poder votar des de l’estranger cal la convergència de diversos factors, i que no estan tots en la nostra mà”, ha explicat la consellera. “Primer de tot, cal la voluntat de votar, en segon lloc, la informació adequada, i en tercer lloc, la diligència i eficiència dels diferents actors que hi participen, ja siguin les ambaixades i consulats de l’Estat espanyol o les diferents empreses de correus a cada país”.
 
El termini perquè els catalans a l’estranger puguin sol·licitar el vot per correu es va iniciar ahir i finalitza el 29 d’agost. En aquest sentit, la consellera ha destacat que el Govern de la Generalitat pot incidir en la informació i anticipació a l’hora de fer els tràmits. És per això que durant aquest període, des del Govern es proporcionarà tota la informació necessària dels tràmits per votar des de l’estranger, ja sigui per mitjà del web electoral, on hi ha un vídeo tutorial que n’explica el procediment, a través del web de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, o bé per mitjà de les xarxes socials.
 
Un altre dels col·lectius sensibles a qui el Govern vol fer arribar tota la informació necessària per poder votar són les persones amb discapacitat visual. La consellera ha explicat que s’han mantingut reunions amb associacions de persones amb discapacitat visual per “trobar maneres de garantir que puguin exercir el seu dret a vot en les mateixes condicions que la resta de la ciutadania”.
 
Així, les persones invidents ja poden sol·licitar, des d’ahir i fins al 31 d’agost, el “Kit Braille”, a través del telèfon gratuït 900 400 012, que permet la identificació de l'opció de vot amb garanties d’autonomia i, per tant, el secret de sufragi. Aquest “Kit Braille” inclou unes  instruccions explicatives, impreses en sistema Braille, un sobre de votació, i un sobre per a cada una de les candidatures amb la indicació de la candidatura en tinta i sistema Braille, i dins de cada un d'aquests sobres, una papereta de votació corresponent a la candidatura indicada en l'exterior.
 
Sistema multicanal d’informació
 
La consellera ha detallat quins són els diversos canals que el Govern de la Generalitat ha posat a la disposició de la ciutadania per rebre informació sobre les eleccions. El canal principal, ha destacat, és el web www.parlament2015.cat, que aplega tota la informació sobre calendari electoral, preguntes freqüents, normativa, composició de les juntes electorals, directori de les juntes, dades estadístiques, etc.
 
Com a novetat, en aquesta ocasió, el portal inclou set vídeos tutorials sobre els temes següents: membres de meses electorals, vot presencial, vot per correu, vot dels electors catalans que resideixen a l’estranger de forma permanent, vot dels electors catalans que es troben temporalment a l’estranger, vot accessible per a les persones invidents, i vot per a persones malaltes o discapacitades que no es poden desplaçar. El web està en quatre idiomes: català, occità, castellà i anglès.
 
Una altra novetat que ha destacat la consellera és la possibilitat d’utilitzar l’aplicació de missatgeria instantània per a dispositius mòbils Telegram per demanar informació i resoldre dubtes sobre les eleccions. També, com en altres ocasions, s’atendran les consultes via telefònica a través del 012 i del Centre d’Atenció Telefònica, “Call Centre”, que ha posat en marxa Governació, amb el número 935 515 990.
 
Finalment, la consellera ha explicat que aquesta setmana es posarà també en marxa la campanya informativa del Govern als mitjans de comunicació que, en diversos suports (vídeo, àudio, anuncis en premsa i cartells), proporcionarà informació sobre el cens electoral, el vot per correu i per a invidents, i la jornada electoral.

2  

Imatges

La consellera de Governació ha presentat els canals d'informació sobre les eleccions que el Govern posa a la disposició de la ciutadania

La consellera de Governació ha presentat els canals d'informació sobre les eleccions que el Govern posa a la disposició de la ciutadania 3867

La consellera Borràs ha destacat que la informació és prioritària perquè tothom qui vulgui votar pugui fer-ho

La consellera Borràs ha destacat que la informació és prioritària perquè tothom qui vulgui votar pugui fer-ho 6052

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Un total de 5.510.713 catalans i catalanes estan cridats a les urnes, dels quals 195.533 són residents a l'estranger, segons dades del cens provisional

Dossier de premsa: Un total de 5.510.713 catalans i catalanes estan cridats a les urnes, dels quals 195.533 són residents a l'estranger, segons dades del cens provisional
PDF | 45