• La consellera de Governació i Relacions Institucionals ho justifica perquè “en relació amb el vot exterior, les coses no han funcionat sempre tan bé com ho haurien hagut de fer”
  • Meritxell Borràs considera que l’anunci de la campanya institucional és “molt efectiu perquè és clar, informa i és didàctic”
  • La titular de Governació ha fet aquestes declaracions al programa El Món a RAC1
Meritxell Borràs, entrevistada a RAC1
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha anunciat que el Govern de la Generalitat ha enviat cartes al ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, i al responsable de l’empresa estatal de Correus per demanar que s’actuï “amb la màxima diligència” per tal de facilitar als ciutadans que viuen a l’estranger l’exercici del seu dret a vot en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Borràs ho ha anunciat en una entrevista a RAC1.
 
Meritxell Borràs ha explicat que s’ha transmès una carta des del Departament de Presidència de la Generalitat, adreçada personalment al ministre Margallo, per demanar-li col·laboració per tal que les ambaixades i els consolats espanyols ofereixin totes les facilitats perquè els electors catalans que es troben a l’estranger puguin votar amb normalitat en les eleccions del proper 27 de setembre. Així mateix, la consellera també ha explicat que ella mateixa ha enviat una carta a la Societat Estatal de Correus i Telègrafs, perquè faci la distribució de les paperetes i la documentació necessària per votar des de l’estranger amb “especial diligència i agilitat, perquè s’actuï amb perfecció, i que, per tant, res no arribi tard, perquè ens consta que de vegades, les coses arriben tard”.
 
La consellera ha recordat que en relació amb el vot exterior “les coses no han funcionat sempre tan bé com haurien hagut de funcionar”. Per això, davant d’aquesta experiència, el Govern ha decidit buscar solucions. En aquest sentit, ha assegurat que, a banda de les cartes, s’ha procedit a proporcionar  “informació des del minut zero, a través de la pàgina web, de les xarxes i dels casals catalans. S'ha mirat de ser actiu per fer arribar les informacions a tothom per tal que qui vulgui no perdi el seu dret a votar i a dir la seva en el moment que correspongui, en aquest cas el 27 de setembre”.
 
Meritxell Borràs ha destacat que hi ha 195.533 electors catalans absents inscrits al Cens d’Electors Absents (CERA), prop de 40.000 persones més que ens les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. Això demostra, ha dit, que hi ha un gran interès per poder votar i ha insistit en la necessitat de fer arribar la màxima informació perquè des del Govern es té constància que la baixa participació des de l’exterior no és per falta d’interès, sinó perquè, “malgrat l'interès i la voluntat de votar, han estat múltiples els impediments i les dificultats per fer-ho”. Cal recordar que en els darrers comicis només van votar un 6,7% dels catalans inscrits al CERA i moltes persones residents a l’exterior van expressar queixes d’entrebancs i retards en el procés per fer efectiu el seu vot.
 
Sobre el dispositiu electoral, Meritxell Borràs ha remarcat que des del Govern s’està sent i es serà “molt escrupolosos amb la legalitat. La legalitat ens empara, en l'anunci, en la convocatòria, i en tot plegat. Respecte això, estem molt tranquils, estem actuant d'una forma correctíssima”. En aquest sentit, la consellera ha defensat la campanya institucional sobre les eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre: “És un anunci molt efectiu perquè és clar, fa la feina que ha de fer, que és informar, és didàctic i, per tant, s’ha volgut ser escrupolós amb la llei però també ser molt informatiu”.