“Hem d’escriure textos constitucionals que ens apleguin a tots, ens representin a tots i siguin reconeguts pel món”, afirma el conseller de Justícia
 
Germà Gordó clou la jornada Entorn d’una Constitució Catalana, celebrada en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent
Germà Gordó, a la Universitat Catalana d'Estiu
El conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha assistit avui a la cloenda de la jornada Entorn d’una Constitució Catalana, celebrada a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, ha afirmat que “Catalunya no hauria estat ni de lluny el que és avui dia en termes d’autogovern si no hagués estat per la Lliga, per Acció Catalana, per Unió Democràtica, per Esquerra Republicana o per Convergència Democràtica”. “L’autogovern es va aconseguir amb la suma de voluntats, però articulades a través de partits polítics i de majories als parlaments”, ha defensat. “La política és bàsica, i menysprear-la és un error”. “No permetrem que ens facin oblidar la importància cabdal dels partits, de la política i dels líders, perquè ells són garantia de resistència en un context ple d’adversaris que sí que estan articulats políticament”, ha advertit el titular de Justícia.
 
Gordó ha apostat per “la unitat en allò bàsic” com a segona força transformadora, deixant enrere “desconfiances eternes”. Per al conseller de Justícia, cal “ser conscients de l’excepcionalitat del moment, com són excepcionals totes les transicions polítiques cap a un sistema nou i un paradigma nou. En el nostre cas, cap a un nou Estat dins la comunitat internacional”.
 
Germà Gordó ha remarcat que els textos constitucionals que donin forma jurídica a aquest nou Estat cal que “ens apleguin a tots, ens representin a tots i siguin reconeguts pel món”.
 
El conseller ha enumerat els continguts que hauria de recollir una constitució que contingui l’esperit del poble català, com ara “la voluntat de ser” i la identitat, “una identitat indestructible, perdurable, característica i genuïna que no es pot combatre amb artificis ni amb intents d’assimilació”.
 
Així mateix, el text hauria de reconèixer “un sistema de relacions socials i de dret propi, forjats al llarg dels segles, que ens diferencien en termes públics i privats, i que han estat unes normes mantingudes malgrat diversos intents d’anul·lació”; i també la voluntat de justícia social i d’igualtat d’oportunitats, ha afirmat Gordó.
 
Per últim, el conseller de Justícia ha afegit que el poble català també es caracteritza per una “tradició d’autogovern que ens fa conscients de les nostres possibilitats de fer grans coses quan ens autogovernem nosaltres mateixos”; i, així mateix, pel respecte a la pluralitat i el sentit de la modernitat, que també defineixen Catalunya.
 
Gordó ha conclòs la seva intervenció fent una crida a fer política: “Busquem ampliar la majoria”, ha dit el conseller. I ha afegit: “Demostrem al món que estem fets de sentit de la grandesa, de la unitat, del progrés, de la justícia social, de la llibertat individual i de la llibertat nacional”.