La vicepresidenta Neus Munté en una imatge d'arxiu
En una entrevista aquest matí al programa El món a RAC1, la vicepresidenta del govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha defensat que "el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S i les polítiques socials i econòmiques que ha de desenvolupar el govern són dos temes que van molt lligats". En aquest sentit, ha remarcat que "guanyar unes eleccions plebiscitàries ens permetrà avançar i disposar d’eines potents i estructures d’estat, precisament, per dur a terme les polítiques socials necessàries i també polítiques econòmiques eficaces per a la reactivació econòmica". Segons Munté, "les eleccions del 27S seran plebiscitàries per la necessitat de canviar un status quo, de canviar la relació amb un estat que ens juga a la contra i no a favor, que ens col·loca molt sovint contra les cordes i provoca que les conseqüències de tot això les pateixen les persones que viuen a Catalunya".

Per exemplificar aquest àmbit, la vicepresidenta s'ha referit a la llei de la dependència i al pressupost que el govern de l'Estat li ha atribuït per a 2016. "El govern del PP presenta una dotació pressupostària de 75M€ per atendre persones dependents moderades del grau 1 l'any vinent. Només a Catalunya necessitaríem 25M€ per atendre els nostres dependents moderats, és a dir, més d’un terç del pressupost total que ho destinarà l'Estat. Es consoliden retallades del govern del PP sobre la llei de la dependència, aquesta és una llei que està en caiguda lliure, i es manté gràcies al sobreesforç dels governs autonòmics i els propis beneficiaris".
 
També en l'àmbit de les polítiques socials, Neus Munté ha afirmat que una Catalunya independent podrà fer front al pagament de les pensions. "Catalunya podria fer front a les  pensions amb el sistema que està concebut en els països del nostre entorn. Les persones que cotitzen avui al nostre país fan possible el pagament de les pensions". En aquest sentit, Munté ha recordat que "sobre les pensions de viudetat Catalunya fa molt de temps  que va assumir el compromís de millora, complementant-les perquè són molt minses a nivell estatal". La vicepresidenta ha insistit que "les pensions estan garantides en una Catalunya independent, però no es pot dir el mateix de l’Estat espanyol".