• Roger Albinyana  i el secretari general de Diplocat, Albert Royo, han exposat les raons del procés i han respost les preguntes dels diputats
  • Els dos representants catalans han estat rebuts posteriorment pel president del Parlament de l’Uruguai, Alejandro Sánchez
El secretari d'Afers Exteriors visita l'Uruguai
Autor: Departament de Fotografia del Parlament de l'Uruguai

El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea del Govern de Catalunya, Roger Albinyana, ha comparegut avui acompanyat pel secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, davant la Comissió d’Afers Internacionals del Parlament de l’Uruguai. L’objectiu de la compareixença, feta a petició de la cambra legislativa del país americà, era conèixer de primera mà el procés sobiranista català, les seves motivacions i quines seran les etapes posteriors a les eleccions del 27 de setembre.

 

Durant la compareixença, que ha durat més d’una hora i a la qual han assistit diputats de tots els partits de l’arc parlamentari uruguaià, el secretari Albinyana ha destacat el caràcter plebiscitari i excepcional de la propera convocatòria electoral, motivat pel fet que el govern espanyol s’ha negat a acceptar qualsevol altre tipus de referèndum o consulta sobre el futur polític de Catalunya. Per la seva banda, Royo ha repassat alguns dels fets més destacats dels darrers anys, que han desembocat en el moment actual, i ha parlat sobre el caràcter democràtic, pacífic i integrador del moviment sobiranista català. El secretari general de Diplocat ha posat com a exemple d’aquest tarannà cívic la propera Diada, durant la qual ha vaticinat que centenars de milers de persones es manifestaran pacíficament pels carrers de Barcelona en defensa de la independència de Catalunya.


Després de les intervencions inicials dels representants catalans, els diputats de la Comissió d’Afers Internacionals han fet un torn de preguntes sobre diferents aspectes del procés i han obert un intercanvi d’opinions sobre el dret d’autodeterminació. La valoració de la compareixença, per part del govern, és molt satisfactòria i positiva. A continuació, Albinyana i Royo s’han reunit en privat amb el president del Parlament, Alejandro Sánchez, el qual també s’ha interessat pel procés polític català.
És la tercera vegada en pocs mesos que el debat sobiranista català és analitzat en una cambra legislativa d’un país sobirà. El Parlament de Dinamarca (Folketinget) va votar el passat dia 19 de maig una resolució per la qual instava al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre la qüestió. Aquesta moció va ser aprovada amb 64 vots a favor, cap vot en contra i 41 abstencions. Posteriorment, el dia 7 de juliol, el procés sobiranista va ser objecte de debat al Parlament d’Irlanda (Oireachtas), en una sessió a porta tancada on també van participar el secretari d’Afers Exteriors del Govern i el secretari general de Diplocat.


Prèviament a la compareixença d’avui a la cambra uruguaiana, Albinyana i Royo van visitar l’Argentina dilluns i dimarts. Allà, el secretari d’Afers Exteriors va fer una conferència al Casal de Catalunya de Buenos Aires i els dos representants catalans van aprofitar l’ocasió per reunir-se amb dirigents polítics, entitats socials i mitjans de comunicació.

2  

Fitxers adjunts

El secretari d'Afers Exteriors visita Uruguay

El secretari d'Afers Exteriors visita Uruguay
JPG | 503

El secretari d'Afers Exteriors visita Uruguay

El secretari d'Afers Exteriors visita Uruguay
JPG | 364