• El Departament de Governació lamenta la decisió de la JEC, ja que confiava que es facilités que molts electors en període de vacances disposessin del temps suficient per fer la sol·licitud del vot per correu.
Consellera Meritxell Borràs
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha lamentat que la Junta Electoral Central (JEC) no permeti allargar el termini perquè els catalans residents a l’estranger puguin demanar el vot, que finalitza aquest dissabte, 29 d’agost. Borràs ha considerat que amb la decisió, la JEC “posa dificultats a què els catalans que viuen a l’estranger puguin votar, i avantposa la burocràcia a la democràcia”. La titular de Governació ha fet aquestes declaracions en una compareixença aquest dimecres a la tarda, després de rebre la notificació de la Junta Electoral Central, que ha respost negativament a la petició que el Departament de Governació va fer dimarts de la setmana passada.
 
Ens havíem plantejat aquesta petició de pròrroga com un exercici de democràcia”, ha apuntat la consellera Borràs, “ja que per molta gent és període de vacances, i podria ser que estigués fora del país de residència durant el termini per demanar el vot”. “Però la resposta ha estat un tancament de porta a facilitar el vot dels catalans a l’estranger i hem vist que primer és la burocràcia i després la democràcia” ha insistit la titular de Governació, que ha qüestionat que un dels arguments que es donen per negar l’ampliació és que “resultaria un inconvenient perquè alteraria la planificació dels treballs de l’Oficina del Cens Electoral”.
 
Preguntada per si la negativa de la JEC té intencionalitat política, la consellera ha recordat que des del Govern s’ha fet tot el possible perquè els catalans que vulguin votar ho puguin fer i per evitar que es repetissin episodis d’eleccions anteriors “en què les coses no s’havien fet prou bé”. “Tenim clar que votar és un dret i havíem de donar normalitat perquè els ciutadans ho poguessin fer”, ha apuntat Meritxell Borràs, que ha recordat que s’ha posat a disposició dels ciutadans diferents canals per informar-se sobre les eleccions: el web parlament2015.cat, el telèfon 012, el correu electrònic, les xarxes socials, una campanya institucional i vídeos pedagògics, a més dels contactes de les delegacions a l’exterior i els casals catalans. Borràs també ha recordat que el Govern va enviar una carta al ministre d’Afers Exteriors i una a Correus per demanar que es facilités la informació i els tràmits als consolats i ambaixades, així com per demanar que es facilités la tramesa dels documents i dels vots.
 
Fa una setmana, la consellera Meritxell Borràs, en nom del Govern, va fer arribar una petició a la Junta Electoral Central, fonamentada en la coincidència amb el període de vacances per a molts electors residents a l’estranger i en la reducció d’horaris i de personal en alguns consolats i oficines consulars de les ambaixades.
 
26 d’agost de 2015