La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha explicat en roda de premsa que el president Mas ha demanat a tots els Departaments de la Generalitat que treballin per disposar “al més aviat possible” d’una “estratègia catalana d’acollida als refugiats sirians” davant la crisi humanitària que pateixen milers i milers de persones que fugen de la guerra. Aquesta estratègia s’elaborarà coordinadament amb les associacions municipalistes i les entitats socials, a les quals el Govern convocarà “immediatament” a una reunió de treball per “conèixer les necessitats d’acollida dels refugiats” i “posar a la seva disposició els equipaments que la Generalitat té a l’abast”.
 
Munté ha informat que el proper 9 de setembre, pocs dies abans de la cimera europea que tractarà aquesta qüestió, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Baños, ha convocat els responsables d’Immigració de les Comunitats Autònomes per tractar la crisi dels refugiats sirians. Una reunió, ha dit, que servirà perquè des de Catalunya “es pressioni el Govern espanyol perquè mantingui una política clara, generosa i constructiva i dediqui els recursos necessaris perquè els territoris puguin acollir aquestes persones davant una crisi humanitària que ens frapa”.
 
Munté ha explicat que les competències d’asil recauen exclusivament en l’Estat, i tot i que la llei d’asil preveu la possibilitat que es deleguin algunes d’aquestes competències, el Govern espanyol no ho ha fet mai. Malgrat això, el Govern ja fa mesos que treballa amb les entitats socials per atendre els refugiats i, com ha recordat la vicepresidenta, aquest mes de gener ha aprovat el Pla de Protecció Internacional.