• La directora general de Relacions Exteriors, Francesca Guardiola, ha informat la Comissió de Relacions Exteriors del Senat de Paraguai sobre la qüestió catalana
  • Guardiola ha remarcat el caràcter plebiscitari de les properes eleccions i ha destacat que el Govern “afronta el procés amb la màxima serietat, rigor i sinceritat” per garantir-ne l’èxit final
Francesca Guardiola al Senat del Paraguai
El Senat de Paraguai ha estat el darrer escenari d’un debat sobre el procés sobiranista català a una cambra legislativa d’un país sobirà. La directora general de Relacions Exteriors del Govern de Catalunya, Francesca Guardiola, ha comparegut aquest matí a la Comissió de Relacions Exteriors i Assumptes Internacionals convidada per la cambra paraguaiana per explicar el moment polític que viu Catalunya.
 
Guardiola ha explicat el caràcter plebiscitari de les eleccions i ha recordat que “es tracta de l’única opció legal que li ha quedat al Govern per conèixer de forma democràtica i legal l’opinió dels catalans respecte del futur de Catalunya”. “Els catalans també han de poder decidir sobre la forma i el disseny politico-institucional del seu país”, ha afegit la directora general. La directora ha destacat que el Govern “afronta el procés amb la màxima serietat, rigor i sinceritat” per garantir-ne l’èxit final.
 
Durant la seva compareixença, la directora general ha exposat davant dels senadors paraguaians una breu cronologia històrica per explicar el moment polític actual que viu Catalunya, el full de ruta de les forces sobiranistes i les possibles conseqüències de la propera cita electoral catalana. Guardiola també els ha parlat sobre el caràcter democràtic, pacífic i integrador del moviment sobiranista català, “trets característics del procés”, ha recordat, “que es podran tornar a comprovar en la manifestació del proper 11 de setembre”.
 
Un cop closa la intervenció de Guardiola, el Senat ha acollit un debat de la directora general amb els membres de la Comissió de Relacions Exteriors amb preguntes sobre el procés i sobre el dret a l’autodeterminació en la legislació internacional. El president de la Comissió, el senador Víctor Bogado, ha exercit d’amfitrió de la compareixença. A la sessió hi han assistit membres de tots els partits polítics representants al Senat del Paraguai, inclosos alguns diputats  que no formen part de la Comissió de Relacions Exteriors i que hi han participat per l’interès del tema tractat.
 
El to de la compareixença ha estat cordial en tot moment, també en el torn de preguntes, i els senadors han mostrat un gran interès pel moment que viu Catalunya. Posteriorment, la directora general ha atès diversos mitjans de comunicació de país, que han mostrat un viu interès per l’actualitat política catalana i la perspectiva de la creació d’un Estat català.
 
Amb aquesta, ja són quatre les intervencions per analitzar el procés català en una cambra legislativa d’un país sobirà. El Parlament de Dinamarca (Folketinget) va votar el passat dia 19 de maig una resolució per la qual instava al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre la qüestió. Aquesta moció va ser aprovada amb 64 vots a favor, cap vot en contra i 41 abstencions. Posteriorment, el dia 7 de juliol, el procés sobiranista va ser objecte de debat al Parlament d’Irlanda (Oireachtas), en una sessió on van participar-hi el secretari d’Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. El passat dimecres 26 d’agost, Albinyana i Royo van comparèixer davant el Parlament de l’Uruguai per explicar el procés i van ser rebuts posteriorment pel president de la cambra uruguaiana, Alejandro Sánchez.

2  

Imatges

Senat del Paraguai 01

Senat del Paraguai 01 860

La directora general amb Blas Llano, senador i expresident del Senat

La directora general amb Blas Llano, senador i expresident del Senat 4603

1  

Fitxers adjunts

Senat del Paraguai 02

Senat del Paraguai 02
JPG | 958