• El cap de l'Executiu diu, en una entrevista a Onda Cero, que "ens han obligat a comptar escons, perquè no ens deixen fer una consulta"

 

  • El president ressalta que Catalunya “contribuirà amb el seu gra de sorra” a solucionar el repte “humanitari, polític i moral” dels refugiats
 
El president Mas, en un moment de l'entrevista (Autor: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de l'entrevista (Autor: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui, en una entrevista al programa Más de Uno d’Onda Cero, que “si les opcions que defensen el sí obtenen majoria de diputats i diputades en les eleccions del 27S el procés anirà endavant”. “No ens han deixat fer una consulta per poder comptar-nos, ens han obligat a fer-ho a través d’uns comicis, i les regles d’aquests són comptar el nombre de diputats”, ha ressaltat, i ha afegit, “som demòcrates, i, si no hi ha majoria de diputats, el procés quedarà aturat i s’haurà de buscar un altre camí polític per a Catalunya”.
 
El cap de l’Executiu, que ha estat entrevistat pel periodista Carlos Alsina, ha recordat els “cops de porta” que han rebut els intents de Catalunya per arribar a acords en la seva relació amb l’Estat, com és el cas de l’Estatut de 2006 o la negociació d’un nou pacte fiscal “sobre el qual fins i tot no van voler ni obrir un grup de treball per parlar-ne”. “Quan ens acusen  que venim amb temes tancats i que així no es pot negociar res, jo els recordo tot això i que tres diputats del Parlament català van anar al Congrés disposats a discutir la data i la pregunta d’una consulta, que tampoc ens van deixar fer”, ha reblat.
 
Preguntat sobre les repercussions que tindria per a Catalunya la creació d’un Estat independent, el president ha admès que comporta interrogants però ha rebutjat “les mentires i falsedats”, que el que volen “és ficar la por al cos de la gent”. Així, ha explicat que pel que fa a les relacions comercials entre Espanya i Catalunya “no puc dir que no quedarien afectades en res, però seria bilateral, i no seríem tan babaus com per a lesionar-nos mútuament, no?”, s’ha preguntat, i ha continuat, “no perjudicaríem consumidors, treballadors, o empreses simplement perquè un aspira a tenir allò que l’altre té”.
 
Pel que fa al tema del pagament de les pensions, Artur Mas ha deixat clar que “aquestes estaran més garantides en un futur Estat català perquè tenim més treballadors que cotitzen que a la resta de l’Estat”. El cap del Govern també ha explicat que els ciutadans que visquin a Catalunya podrien mantenir la doble nacionalitat catalana i espanyola si així ho desitgessin o, fins i tot, només mantenir l’espanyola. Sobre els drets lingüístics, ha afirmat que “serien els mateixos” com els que hi ha ara.
 
I sobre una eventual sortida de la UE d’una Catalunya independent, el president ha insistit en què “la vocació de la majoria dels catalans és ser dins de la UE” i que “no hi ha precedents ni cap tractat que reculli la possibilitat contrària”; per això Mas ha posat l’accent en el  “pragmatisme“ de la UE, i ha considerat que si arriba el cas “s’obriria una negociació, i en la mesura que hi hagi voluntat política la situació es resoldria”.
 
 
“Catalunya posarà el seu gra de sorra per acollir refugiats”
 
El president Mas s’ha referit també durant l’entrevista al drama que viuen milers de refugiats que volen entrar a la Unió Europea, que és “un repte humanitari, polític i moral en aquest moment” i “ens hem ofert a col·laborar amb el Govern espanyol per acollir els refugiats que vinguin a l’Estat”. “Volem posar el nostre gra de sorra”, ha dit,  i ha afegit “Catalunya acollirà tota aquelles persones que proporcionalment li corresponguin, no regatejarem cap esforç, i si són alguns més també, perquè aquesta gent està passant un infern”.
 
El cap del Govern ha recordat com en el passat molts catalans van haver d’exiliar-se i van ser acollits per molts països “i això s’ha de saber”. Per això, ha insistit “Europa, amb uns dels països amb més benestar del món i una economia competitiva ha de fer aquest gest, no només de solidaritat sinó d’humanisme amb majúscula, és un problema al qual s’ha de donar resposta”, ha manifestat el president.
 
Finalment, i a preguntes del periodista sobre els escorcolls a la Fundació Catdem, el president ha reiterat, com ja ha fet en dies anteriors, que no posava en dubte la investigació  judicial sinó que criticava que “s’aprofités l’actuació d’un jutge per muntar un espectacle a un mes d’unes eleccions decisives”.
 
 
 

1  

Imatges

El president a Onda Cero

El president a Onda Cero 205