• El cap de l'Executiu ha fet avui una declaració institucional amb motiu del 70è aniversari de les Nacions Unides
  • Artur Mas ha destacat que “Catalunya està cridada a esdevenir un pol i un eix d'estabilitat i de convivència social i intercultural a l'oest de la Mediterrània”
El cap de l'Executiu, en un moment de la declaració institucional (Autor: Jordi Bedmar)
El cap de l'Executiu, en un moment de la declaració institucional (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui que “aquest any pot ser, si així ho decideix el poble de Catalunya, testimoni de la gestació d’un nou Estat a Europa”. I ha afegit que, en cas de produir-se, aquest nou Estat “serà un soci de confiança a tot arreu, disposat a assumir plenament i immediatament des del primer moment totes les seves obligacions internacionals”.
 
El cap de l’Executiu s’ha expressat amb aquestes paraules durant la declaració institucional amb motiu del 70è aniversari de les Nacions Unides, que s’ha fet aquest migdia al Recinte Modernista de Sant Pau. A l’acte hi ha assistit una representació del cos consular de Barcelona, encapçalada pel seu degà i cònsol general del Regne Unit i la Gran Bretanya, Andreu Gwatkin, així com els responsables de diferents organismes vinculats a les Nacions Unides, amb seu a la capital catalana, com ara la directora de l’Institut de la Universitat de les Nacions Unides (UNU – Barcelona), Parvati Nair.
 
En la seva intervenció, Artur Mas ha subratllat que, com va dir fa uns mesos en la conferència que va pronunciar a la Universitat de Columbia a Nova York, “l’objectiu que busca Catalunya no és altre que unir esforços amb la resta de nacions lliures del món per fer front als desafiaments d'avui i donar forma, junts, al nostre futur comú, que o és comú o no serà bon futur”.
 
En aquesta línia, el president ha posat en relleu l’aposta catalana pel multilateralisme i “el nostre compromís amb un món just i pacífic”, com “es deriva de la nostra història secular, dels nostres principis i de les nostres aspiracions”. Per aquest motiu, ha assenyalat que “Catalunya està cridada a esdevenir un eix d'estabilitat, no només d'estabilitat financera, creativitat i creixement econòmic a la península Ibèrica i al sud d'Europa, sinó també un pol i un eix d'estabilitat en termes de seguretat, així com de convivència social i intercultural a l'oest de la Mediterrània”.
 
En referència a aquestes aspiracions de Catalunya, el cap del Govern ha recordat les paraules del president Macià que l’any 1932 va dir que “Nosaltres també diem a tots els pobles del món que estem desitjosos d’anar a llur costat en la conquesta de tots aquests ideals de llibertat i de justícia i, sobretot de pau”. “Catalunya ho vol i està preparada per fer-ho”, ha reblat Artur Mas.
 
En un altre moment de la seva declaració institucional, el cap de l’Executiu també s’ha referit a la vocació europea i multilateral de Catalunya, fent notar que “no hi ha dubte que el marc referencial per al conjunt de la nostra acció exterior és el marc de la Unió Europea”. Ha recordat que Catalunya en forma part des de l’any 1986, “i n’ha de continuar formant part sigui quin sigui el futur que decideixi el poble català el proper 27 de setembre”. “Aquesta, n’estic convençut, és la vocació absolutament majoritària, amplíssimament majoritària, de la societat catalana”, ha conclòs.
 
Artur Mas també ha fet referència a la “tragèdia migratòria actual a Europa i a la Mediterrània”, que “il·lustra amb cruel precisió les mancances de les aproximacions parcials així com la urgència de respostes conjuntes, integrades i multinivell per tal d’avançar en la resolució dels reptes compartits”.
 
En l’acte, també hi ha intervingut el secretari general d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, que ha fet una breu introducció. Hi han assistit el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana. Un cop finalitzada la declaració institucional del president, s’ha projectat el vídeo de l’estrena de l’Himne de les Nacions Unides, de Pau Casals, a la seu de a la seu de l’IONU a Nova York, l’any 1971.
 
 
S’adjunta el text íntegre de la declaració institucional del president.
 
 

1  

Imatges

El president Mas durant l'acte

El president Mas durant l'acte 756

1  

Fitxers adjunts

Text de la declaració institucional del president

Text de la declaració institucional del president
PDF | 148