• El Govern portarà demà a la reunió al Ministeri el mandat de les institucions i entitats acordat a la reunió d’avui
  • A la trobada d’aquest migdia al Palau s’ha acordat exigir una major concreció a l’Estat sobre el contingent de persones i els recursos dels quals es disposen
  • El comitè operatiu començarà a treballar dilluns que ve i es reunirà periòdicament
Reunió amb institucions i entitats
El Govern, institucions i entitats acorden la creació d’un Comitè Operatiu per facilitar l’acollida i atenció de les persones refugiades que arribin a Catalunya. Aquest comitè es reunirà de manera continuada i començarà a treballar dilluns que ve, quan es preveu que es conegui millor el contingent de refugiats que arribaran. L’objectiu del comitè és donar tot “el suport necessari des de la perspectiva dels ens locals per poder dur a terme accions d’acollida de la millora manera possible”, ha dit Munté. Així ho ha explicat la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, a la compareixença posterior a la reunió amb institucions i entitats que ha tingut lloc aquest migdia al Palau de la Generalitat.

En la reunió hi han assistit diversos representants de departaments del Govern de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona, representants de les dues principals entitats municipalistes, de les quatre diputacions catalanes, del Fons de Cooperació i també membres d’entitats relacionades amb asil i la cooperació, així com de la Taula del tercer sector social, i del Consell de l'advocacia catalana. Segons Munté, l’objectiu de la trobada ha estat “poder articular resposta catalana a la propera arribada de persones refugiades com a conseqüència de la crisi humanitària que està succeint ja fa massa temps a la Mediterrània”.

Munté ha explicat que durant la trobada s’ha acordat també demanar al govern de l’Estat “que es posicioni clarament respecte el contingent de persones refugiades que puguin arribar a l’Estat les properes setmanes o mesos” i “una major concreció i transparència respecte els recursos que vénen de la UE i han de facilitar l’acollida a les comunitats autònomes i a Catalunya”. Aquestes demandes es portaran a terme en el marc de les reunions convocades demà i demà passat al Ministeri de Treball en les quals assistirà el Govern de la Generalitat. També s’ha acordat aprofitar aquesta trobada per demanar al govern espanyol “una major agilitat en la concessió de l’asil” ja que ara aquest és un procés “excessivament llarg”.

En el marc de la reunió d’aquest migdia, també s’ha manifestat la voluntat molt clara de coordinació entre les diferents administracions catalanes. Segons Munté, “cal posar en valor la tasca que està realitzant el món local” ja que ”les persones que arribaran a casa nostra ho faran en un municipi concret o en una ciutat, per tant és molt important la tasca d’ajuntaments”. També s’ha aprovat activar un pla d’actuació pel que fa l’acollida de les persones refugiades, un cop es conegui el nombre concret de persones que s’acolliran.

En aquest sentit, Munté ha expressat el compromís de poder introduir ràpidament aquestes persones en els protocols sanitaris, educatius, lingüístics i d’habitatge. Des d’aquesta última perspectiva, el Govern s’ha compromès a elaborar una llista d’equipament, habitatges i albergs del conjunt del territori que puguin acollir les persones que arribin. També des de la perspectiva jurídica, la vicepresidenta ha explicat que el Consell de l’Advocacia de Catalunya ha assistit a la reunió expressant la seva disponibilitat en la tramitació dels expedients d’asil i ha agraït l’assistència de la Taula del Tercer Sector que aglutina més de 3.000 entitats que també serviran per treballar al conjunt de tot el territori.

Munté ha explicat que també s’ha convingut “la necessitat que hi pugui haver un document, una moció, declaració, que pugui ser aprovada i difosa en els diferents ajuntaments del nostre país, diferents institucions, fent també crida a la solidaritat i marcant clarament aquest acords que avui ens comprometem a treballar”. Durant la seva compareixença, Munté ha lamentat “la situació dramàtica que pateixen tantes i tantes persones que fugen d’aquestes situacions, moltes de les quals moren intentant arribar en un  espai de seguretat, pau i estabilitat”. 

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte

1  

Fitxers adjunts

Assistents a la reunió cimera

Assistents a la reunió cimera
PDF | 201