Entrevista al president Mas al diari britànic Financial Times
Entrevista al president Mas al diari britànic Financial Times
 
                  
  • El cap de l’Executiu sosté que “la tasca crucial” del nou govern serà crear les estructures d’Estat, com són la Hisenda catalana, l’acció exterior o el banc central, una tasca en la qual “ja hem treballat el darrer any i mig”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat en una entrevista al diari britànic Financial Times que en les eleccions del proper 27 de setembre “no es tracta de proclamar la independència immediatament, sinó de començar un procés que ens porti cap a un estat català independent”. En l’entrevista, que publica avui l’edició digital del diari, el cap de l’Executiu subratlla que “la tasca crucial” que haurà d’afrontar el nou govern sorgit de les eleccions serà crear les estructures d’Estat.
 
Algunes d’aquestes estructures, ha explicat el president Mas durant la conversa que ha mantingut al Palau de la Generalitat amb el corresponsal Tobias Buck, són la Hisenda pròpia, “en la qual ja hem treballat durant el darrer any i mig”, la Seguretat Social, el banc central o l’acció exterior. “Ja tenim oficines comercials i oficines a l’estranger que treballen amb el turisme i la cultura, però encara no tenim una xarxa de serveis exteriors com la que té un estat. Tot això ho haurà de dissenyar el futur govern en els propers 18 mesos”, ha recordat el cap de Govern.
 
El president Mas insisteix que “si tenim una majoria al Parlament la nit del 27 de setembre continuarem amb el procés, però si no la tenim, és evident que el procés no pot continuar”. Afirma, en aquest sentit, que una majoria de vots atorgaria més “força i legitimitat” al resultat, tot i que deixa clar que “en unes eleccions parlamentàries compten els escons i no els vots”, tenint en compte que no ha estat possible realitzar ni un referèndum ni una consulta pactats amb el Govern espanyol.
 
Durant la conversa amb Tobias Buck, el cap de l’Executiu ha posat en relleu l’elevat grau de mobilització de la societat catalana, amb massives mobilitzacions a favor del dret a decidir. “Els tres últims anys hem progressat molt més que en els anteriors tres segles”, ha reblat.