• El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament han lliurat la medalla d’honor de la Cambra, en la categoria d’or, a les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i a la Fundació Institut Guttmann
 
  • En la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha posat en valor “la tradició fortíssimament arrelada” del parlamentarisme català i “l’altíssim grau de professionalitat” de l’Institut Guttman
 
Generalitat
El president Mas i la presidenta del Parlament amb els guardonats
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre durant l’acte de lliurament de les medalles d’honor del Parlament, en la categoria d’or, que “quan la gent es creu alguna cosa, quan hi ha un moviment persistent i hi ha gent que se significa per intentar canviar de veritat els ordres establerts, això acaba arrelant en la consciència dels polítics, que finalment han d’acceptar que els canvis s’han de fer”. El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han presidit l’acte de lliurament dels guardons, que enguany han reconegut la tasca de les primeres vuit diputades del parlamentarisme català, amb motiu del 35è aniversari de les primeres eleccions al Parlament restablert, el 20 de març de 1980, i de la Fundació Institut Guttmann, que celebra el seu 50è aniversari.
 
“El fet que les dones votessin i poguessin arribar a ser elegides i membres d’un parlament va costar sang, suor i llàgrimes, moltes batalles”, ha destacat el cap de l’Executiu en referència a les primeres vuit diputades del Parlament restablert, però “si al final tot això va ser possible va ser perquè hi va haver molta gent que va desafiar l’ordre establert i les inèrcies, va lluitar contra allò i va aconseguir amb persistència i fermesa canviar l’ordre establert i trencar les inèrcies, perquè amb inèrcies i ordre establert no hauria canviat res”.
 
Justament, el cap de Govern ha recordat en aquest context que la primera llei que va aprovar el Parlament restablert, el 1980, va ser la llei que establia la Festa Nacional de Catalunya el dia Onze de Setembre i que ja “deia que s’aspirava, s’anhelava i es tenia l’esperança del ple recobrament nacional de Catalunya”. “Es va votar per unanimitat, està escrit i és una llei vigent i la va votar tothom”, ha recordat el cap de l’Executiu.
 
 
Guardonats
 
La medalla d’honor del Parlament és una distinció que va crear la mesa l'any 2000, que s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En aquest cas s’ha reconegut “la tasca pionera” de l’Institut Guttmann i “la seva excel·lència en l'atenció i el tractament especialitzat de persones amb lesions medul·lars, que ha estat objecte de molts reconeixements a Catalunya i arreu”. A Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata, Trinitat Neras i Assumpció Sallés, les 8 primeres diputades de la Cambra, se les ha reconegut “pel seu caràcter pioner i la seva implicació política en aquells anys de la recuperació de la democràcia i l’autogovern”.
 
De les vuit diputades, el president Mas ha subratllat “la llarga història del parlamentarisme a Catalunya, un dels més antics d’Europa”, amb una “tradició fortíssimament arrelada en el que són estructures, fonaments i el pilar del nostre país”. Pel que fa a l’Institut Guttmann, el cap de l’Executiu ha posat en valor “l’altíssim grau de professionalitat” del centre, que, “a més de curar i d’intentar curar, té cura de les persones”. “De l’Institut Guttmann tothom en parla bé. I que tothom parli bé d’alguna cosa és excepcional, nosaltres és evident que no hi estem acostumats”, ha afegit.
 
 
Agraïment a Núria de Gispert
 
Durant l’acte el president ha volgut fer un agraïment públic a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, “la primera presidenta del Parlament de tota la història”, per una “llarguíssima trajectòria de servei a la institució i al país, no només llarga sinó densa i molt intensa i molt positiva”. El cap de l’Executiu ha agraït “l’energia, caràcter i fermesa” amb què ha dirigit la institució, “havent contribuït com els que més que Catalunya pugui viure un moment com probablement no havia viscut en dècades i gairebé segur en segles”.
 
 

1  

Fitxers adjunts

El president Mas i la presidenta del Parlament amb els guardonats

El president Mas i la presidenta del Parlament amb els guardonats
JPG | 514