• Declaració institucional del cap del Govern de valoració de la Via Lliure, després de reunir-se amb els seus organitzadors

 

 
Declaració institucionals amb motiu de la Via Lliure
El president Mas, al Palau de la Generalitat, en un moment de la declaració institucional
Faig una valoració, com a president de la Generalitat, sobre aquesta nova gran mobilització, multitudinària concentració, que hi hagut a la Meridiana. Aquesta valoració que us faig podria girar entorn de tres conceptes: el primer és l’orgull; el segon, la confiança, i el tercer, la il·lusió. Orgull, perquè jo mateix com a president de Catalunya, tot i que he tornat a preferir no ser-hi per mantenir la meva posició institucional com a president del conjunt del país, però més enllà d’això, com a president de Catalunya em sento profundament orgullós d’aquest país que tenim, de la seva gent, del seu civisme, de la seva civilitat, de la seva capacitat de mobilització, del seu amor a la democràcia, del seu compromís amb la llibertat. Tot això és molt bonic i, per tant, volia agrair moltíssim aquest comportament exemplar que un altre cop heu tingut. I no només el comportament exemplar, que també, sinó, sobretot, aquesta immensa capacitat de mobilització que esteu demostrant, que és un missatge potentíssim  de cara a tota Europa i de cara a tot el món.
 
Us deia confiança, també, perquè quatre anys consecutius de mobilitzacions d'aquest nivell no tenen precedents, ni aquí ni enlloc. No trobareu cap altre exemple, ni a Europa, ni al món, d'una mobilització persistent permanent d'aquest nivell, d'aquesta categoria, d'aquesta dimensió. Això dóna molta confiança. També obliga molt, és lògic. I ens sentim, una vegada més, recolzats per aquestes mobilitzacions en la nostra feina de tirar endavant el procés polític que des de fa tres anys estem defensant i que gira molt entorn d'aquest concepte: qualsevol nació del món, Catalunya també té dret a decidir el seu futur, aquest dret no se li pot negar, nosaltres l’estem reclamant en el carrer i l'estem reclamant també des de les institucions.
 
I el darrer concepte que volia compartir amb tots vosaltres és el de la il·lusió. Això no només dóna confiança, no només transmet orgull sinó que, a més a més, fa molta il·lusió perquè vol dir que tenim un poble en marxa. Tenim país, i un país que es mou, un país que molta gent té clars objectius de futur i que, sobretot, té la il·lusió de construir. He dit moltes vegades, i ho repeteixo avui un cop més, i la concentració d'avui a la Meridiana em dóna peu en aquest sentit, que aquí no anem en contra de ningú, ni contra Espanya, ni contra l’Estat espanyol, ni contra ningú més. Nosaltres anem a favor de. A favor del dret a decidir, a favor de la democràcia, a favor de la dignitat, a favor del respecte, a favor de la llibertat, a favor de viure millor, de la possibilitat viure millor, de la possibilitat de viure millor, del dret de viure millor. Anem a favor de tot això, i aquesta il·lusió per construir alguna cosa nova tampoc, segurament, està a l'abast de tothom. Catalunya, la seva gent, molta de la seva gent, ho està demostrant i, per tant, simplement vull també concloure aquesta salutació, aquestes paraules i aquesta reflexió, amb un agraïment, també, per aquest clima d'il·lusió, per aquest clima de civisme i de bon comportament que presideix totes les grans mobilitzacions a Catalunya.
 
Un missatge directe, estem ja en campanya electoral i us parlo com a president del país. Per tant, no com a candidat d'una opció. Simplement vull fer notar que al carrer s’influeix però a les urnes es decideix, no dic en quina direcció cal decidir, cadascú pot triar la seva opció, com és lògic, totes són igual de respectables, però al carrer s'influeix i a les urnes es decideix, i ara tenim la possibilitat, no només d’influir, sinó de decidir el proper 27 de setembre.
 
Un missatge també molt ràpid a les institucions de l'Estat i el Govern espanyol. Demano que es prengui nota del que heu vist. Les imatges parlen per elles mateixes, no cal afegir-hi gaire cosa més. L'única que hi puc afegir: és deixeu aquesta miopia política, deixeu aquest orgull imperial, deixeu d'amenaçar amb les lleis com si fóssim gairebé delinqüents. Som gent normal, serena, pacífica, il·lusionada. Poseu les lleis al servei del diàleg. Poseu les lleis al servei de la democràcia i si alguna, en algun moment, cal canviar-la, canviem-la entre tots. No passa res, no s'enfonsarà el món. Crec que tenim dret, després de tantes manifestacions, de tant suport institucional, de tantes urnes posades al carrer, crec que tenim dret a ser escoltats i no només a ser escoltats, sinó també a ser ajudats en el que ha de ser la implementació dels nostres mandats democràtics.
 
 
 

3  

Imatges

Recepció als organiztadors de la Via Lliure

Recepció als organiztadors de la Via Lliure 1244

Foto de la Declaració Institucional

Foto de la Declaració Institucional 622

Foto de la Declaració institucional (2)

Foto de la Declaració institucional (2) 623