• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat en directe al Palau de la Generalitat, per la periodista Ana Pastor, en el primer programa de la nova temporada d’El Objetivo de la Sexta
  • Artur Mas ha afirmat que si les forces sobiranistes obtenen la majoria absoluta “iniciarem el procés per construir un Estat per a Catalunya amb voluntat de negociació amb l’Estat i la UE”
  • El cap del Govern ha assegurat que “no es demostrarà el 3% perquè no va existir”
El president Mas amb Ana Pastor, en un moment de l'entrevista (Autor: Ruben Moreno)
El president Mas amb Ana Pastor, en un moment de l'entrevista (Autor: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquesta nit, en una entrevista amb la periodista Ana Pastor, que a Catalunya “no podem fer una llei per regular el mercat laboral, perquè no en tenim competències, com tampoc podem lluitar contra el frau fiscal, perquè l’agència tributària i la recaptació dels ingressos depenen de l’Administració general de l’Estat”. “Veu per què volem un Estat?” ha conclòs, i ha afegit que “volem poder regular el mercat laboral per tenir el nivell d’atur que tenen a Dinamarca o a Àustria, i fer lleis en matèria fiscal i d’educació o poder regular les pensions des del Parlament català”.
 
L’entrevista, que s’ha fet en directe des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, ha obert la nova temporada d’El Objetivo de la Sexta. Durant la conversa, el cap de l’Executiu ha assegurat que si en les eleccions del 27S les formacions sobiranistes obtenen la majoria absoluta dels diputats “iniciarem el procés per construir un Estat per a Catalunya amb voluntat de diàleg, negociació i acord amb l’Estat espanyol i amb les autoritats de la Unió Europea”. Ha subratllat que això vol dir que “iniciarem un procés de 18 mesos, no que ho culminarem en 48 hores”.
 
Artur Mas ha reiterat que, després d’intentar per diferents vies fer un referèndum per consultar el poble de Catalunya sobre el seu futur, “no hem tingut més remei” que fer-ho en forma d’eleccions. I a preguntes d’Ana Pastor sobre si el resultat s’ha de comptar en vots o en escons, ha explicat que “vull comptar vots i ho he intentat tot per poder-ho fer”, però “les regles de les eleccions diuen que se sumen escons”.
 
Respecte a la possibilitat que hi hagi un canvi d’actitud per part del partit que governi l’Estat espanyol després de les pròximes eleccions generals, el president ha afirmat que “res fa pensar que al desembre serà diferent”, però que “si passés ens asseurem a la taula, però no per parar el procés, sinó per implementar el resultat que hagi sortit de les urnes a Catalunya”.
 
En aquest context, ha assenyalat que “si apareix algú que ens ofereixi un referèndum a l’escocesa, encantats de la vida, perquè volem comptar vots i volem també, llavors, un resultat vinculant”.
 
Artur Mas s’ha mostrat convençut que si al referèndum a Escòcia hagués guanyat el sí “ara s’estaria implementant l’Estat escocès i dins de la Unió Europea”. El president ha assegurat que “si Catalunya esdevé un Estat no sortirà de la UE perquè ja en forma part i no existeix cap article a la Unió que permeti expulsar 7,5 milions de ciutadans europeus”.
 
Preguntat sobre les acusacions de corrupció contra el seu partit relacionades amb les donacions de determinades empreses, el president ha recordat que les donacions a fundacions dels partits són legals i, davant les acusacions relacionades amb el 3%, s’ha mostrat convençut que “no es demostraran” perquè no van existir.
 
El cap del Govern ha subratllat que des del seu partit, abans que entrés la Guàrdia Civil a la seva seu, “vam explicar i vam donar les dades de l’empresa que estaven investigant amb tanta parafernàlia”. “Vam explicar les donacions rebudes de Teyco amb transparència total”, ha reblat.
 
En aquesta mateixa línia, Artur Mas ha defensat amb contundència l’extresorer del seu partit Daniel Osàcar, de qui ha dit “poso la mà en el foc per ell”. El president ha explicat que la seva responsabilitat és “posar persones de confiança i que sapiguem que són persones absolutament correctes i honestes en el seu funcionament”.
 

1  

Imatges

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista 577

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista
JPG | 719