·         El cap de l’Executiu diu, en una entrevista emesa a Ara TV, que ni a Espanya ni a la UE els interessa econòmicament posar aranzels i fronteres i en un conflicte permanent “hi perdríem tots”
 
·        El president fa una crida a “guanyar força democràtica a les urnes” i destaca que “si hi ha majoria al Parlament de Catalunya, tindrem la força i la legitimitat per no aturar-nos”
 
 
 

 

Entrevista amb Ara TV
El president Mas conversa amb el periodista Antoni Bassas en el decurs de l'entrevista, al Palau. Autor: Jordi Bedmar

 ·     El cap del Govern afirma que, si el procés va bé, es redactarà una Constitució catalana en la qual participaran tots, els que hauran votat sí i els que no, perquè “aquest procés va començar amb les urnes i amb la participació de tothom i acabarà igualment així”

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquesta tarda, en una entrevista emesa per Ara TV, la voluntat de diàleg sobre el procés català perquè “el nostre plantejament no és de conflicte, és radicalment diferent”. “No volem girar l’esquena a l’Estat espanyol, desentendre’ns d’ell, desentendre’ns del deute públic o de la solidaritat, el que diem és que volem fer-ho bé, d’acord amb ell i amb la UE”, ha subratllat, i ha reblat ”jo no vull que Espanya en surti perjudicada, sincerament no ho vull”.

 

 A preguntes del periodista Antoni Bassas sobre quina podria ser la implicació de la Unió Europea (UE) en aquest conflicte, el cap de l’Executiu ha deixat clar que “volem negociar aquest problema dins l’Estat espanyol, perquè d’entrada és com s’hauria de resoldre”, però ha insistit que “si això no és possible malgrat que tinguéssim una majoria al Parlament català”, aleshores “en algun moment haurem de demanar que hi hagi una implicació més enllà del mateix Estat espanyol i, fins i tot, algun tipus d’arbitratge, perquè si no entraríem en una situació de conflicte permanent, sense solució, i això no convindria a ningú, ni a Espanya ni a Catalunya, hi perdem tots”. 
 
 
Artur Mas ha apel·lat en aquesta entrevista “al pur sentit comú” per assegurar que en cas que Catalunya esdevingui un Estat, Europa actuarà amb “pragmatisme”, perquè “no ens interessa només als catalans quedar protegits econòmicament, també a Espanya i als països de la UE”, i ha continuat dient “als europeus els interessa haver de passar per Catalunya per portar les seves mercaderies i serveis a Espanya pagant aranzels i tenint duanes?, això és absurd en una Europa on precisament s’han enderrocat les duanes i les fronteres”.
 
El cap del Govern ha insistit que “amb l’economia no s’hi pot jugar des del punt de vista del seu normal funcionament” i “requereix seguretat jurídica en tot moment perquè la gent pugui complir tranquil·lament amb les seves obligacions”. Per això, Mas ha dit que “nosaltres volem fer les coses bé, les hem estudiades totes per fer-les molt bé”, i ha remarcat “si jo sóc president del país, dono garanties que ningú es trobarà en una situació violenta personal que li creï una inseguretat jurídica permanent, de cap manera”.
 
Modificació del Tribunal Constitucional
 
 
Sobre si hi ha possibilitat que arribi una proposta de negociació per part de l’Estat espanyol, el president ha destacat que “en aquest moment l’Estat té capacitat d’iniciativa política, legal i jurídica per fer propostes; per tant, si l’han de fer que la facin”, però s’ha mostrat escèptic que aquesta arribi. “Oi que no hi ha res sobre la taula? ha requerit el cap del Govern, i ha continuat “millor dit sí que n’hi ha, hi ha querelles per la via penal i modificació de la Llei del Tribunal Constitucional per convertir-lo en un tribunal d’ordre públic que pugui suspendre persones que han estat elegides a través de les urnes”.
 
“Aquesta resposta, encara que alguns ho mig insinuen, tothom sap que no és possible, una Espanya dins la UE no pot utilitzar, davant de gent democràtica i pacífica com la que està actuant a Catalunya, aquest tipus de mecanismes, que havien estat utilitzats altres vegades”, ha ressaltat, i ha fet una crida “anem a guanyar força democràtica a les urnes i anem a mantenir forta la nostra posició, sabent que, en últim terme, l’última decisió depèn de nosaltres”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha explicat que, “independentment que el govern s’hi posi millor o pitjor d’entrada, nosaltres continuarem aquest procés constituent, continuarem amb la creació de les estructures d’estat, no desaprofitarem els mesos que hi ha”.
 
“Si tenim majoria al Parlament, tenim la força i la legitimitat per no aturar el procés”
 
En el transcurs de l’entrevista, el president Mas ha recordat que el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S és el resultat de les traves imposades pel Govern central per poder exercir el dret a decidir. “No van poder aturar les urnes el 9N i no poden aturar les eleccions al Parlament de Catalunya del 27S” ha afirmat, i ha preguntat “quants anys més ens podíem quedar proclamant el dret a decidir sense exercir-lo, sense decidir remoure l’estatu quo i provocar un canvi real?”.
 
Artur Mas ha explicat que mantenir l’estatu quo “vol dir menys autogovern en quantitat i en qualitat”, ja que Catalunya continua a la cua de la inversió pública, té un dèficit fiscal de 16.000 milions, i la llengua i la immersió lingüística a l’escola són atacades, també des dels tribunals i amb algunes lleis fetes pel Govern espanyol.
 
El cap de l’Executiu ha dit ser conscient que, si en aquestes eleccions s’aconseguís una majoria de vots i diputats, sobiranistes “seria un tema molt, molt important, perquè les capitals europees i Washington veurien que, fins i tot en les pitjors condicions, arribem a tenir majoria de vots”, però ha assegurat que si hi ha una majoria de diputats el procés anirà endavant. “Si tenim la majoria al Parlament de Catalunya, tenim la força i la legitimitat per no aturar aquest procés”, ha reblat.
 
Participació de tothom en la construcció del futur
 
“Aquest procés comença a les urnes amb la participació de tothom i acaba a les urnes amb la participació de tothom” ha afirmat el president, i ha continuat “això crec que li dóna una validesa democràtica i una tranquil·litat enorme a la gent que ara pot tenir algun interrogant i incertesa, i a mesura que vagi avançant el procés, si tot va bé, es trobarà un dia amb una proposta de Constitució catalana i amb la possibilitat d’influir-hi”. “Aquesta Constitució la podran redactar els que hagin votat sí el 27S i els que hauran votat no”, ha insistit.
 
El president s’ha referit també durant la conversa “a la guerra bruta” que el seu partit i ell personalment estan vivint amb motiu de les eleccions, i ha afirmat que “si a vostè l’acusen d’alguna cosa que no ha fet i vostè és innocent, i ningú prova la seva culpabilitat i li fan demostrar la seva innocència, això és la Inquisició o el Far West, una d’aquestes dues coses”.
 
A preguntes del periodista Antoni Bassas sobre el seu futur polític en els propers mesos, Artur Mas ha afirmat que “espero ser aquí i espero estar ajudant a pilotar aquest procés històric del país, que apel·la a la història i a les arrels, apel·la al present i al futur”. I ha afegit “la decisió que prendrem ara la prenem per a moltes generacions, de fet la prenem, si aquest terme es pot utilitzar així, per sempre”.
 
L’entrevista que s’ha emès aquesta tarda per Ara TV i que demà recollirà també en paper aquest rotatiu ha estat enregistrada al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat. La conversa ha estat conduïda pel periodista Antoni Bassas, i ha comptat amb una última part de caràcter més personal, que ha realitzat Queco Novell.
 
 

1  

Imatges

Entrevista a l'Ara Tv

Entrevista a l'Ara Tv 307