El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la mort de l’editora Carme Balcells. Mascarell ha recordat Balcells com “una persona decisiva en la nostra vida col·lectiva, amb una personalitat fascinant, captivadora, enormement intel·ligent, quasi inabastable”. “La cultura catalana li deu molt, moltíssim. Ha sigut una des les més grans productores culturals del nostre país”, ha assenyalat.
 
Mascarell ha apuntat que Balcells “va inventar una professió, va crear una de les agències més importants del món, va dignificar la feina dels escriptors, i va posar en el mapa els autors espanyols, catalans i llatinoamericans. El seu talent era descobrir talent i va fer-ho amb entusiasme i mestratge. Amb la seva mort tots hem perdut el pilar que ha donat forma i substància a tres generacions d’escriptors, d’editors i d’agents literaris”.
 
“Carmen Balcells ha desplegat una feina incomparable a favor de la literatura catalana i li devem la seva contribució a posar la ciutat de Barcelona en el mapa de les ciutats literàries. Va revolucionar el món de l’escriptor i va ser la creadora del boom llatinoamericà, gràcies al qual va projectar la literatura hispanoamericana i catalana al món. La seva aportació ha estat decisiva per a la literatura espanyola i llatinoamericana”, ha afirmat Mascarell.
 
“Malauradament Carmen Balcells ens ha deixat. La trobarem a faltar. Però la recordarem sempre. Com vaig dir-li fa molts anys, ella es un dels grans patrimonis que els nostre país ens ha deixat”, ha afegit el conseller de Cultura.
 
Carmen Balcells va rebre la creu de Sant Jordi l’any 2006.