• La petició es fa perquè hi ha països com Mèxic, Costa Rica, Xile, l’Equador o parts de la Xina on la documentació per votar encara no ha arribat
  • La consellera Meritxell Borràs demana mesures urgents per garantir que els catalans a l’estranger puguin exercir el seu dret a vot el 27S
La Consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha enviat avui a la Junta Electoral Central (JEC) un escrit en què demana a aquest òrgan de l’Administració Electoral que reconsideri la decisió de no ampliar el termini per votar per correu des de l’estranger. La consellera ho ha avançat en una entrevista a Catalunya Informació, on ha explicat que hi ha ciutadans catalans residents a països com Mèxic, Costa Rica, Xile, l’Equador i algunes zones de la Xina que a data d’ahir dilluns 21 de setembre no havien rebut la documentació per votar, quan els terminis s’estan a punt d’acabar. Per això, el Govern ha tornat a demanar a la Junta Electoral Central que prengui algun tipus de mesura “urgent per garantir que els catalans a l’estranger puguin exercir el dret fonamental a vot el 27S”, tenint en compte que els terminis per votar per correu des de l’estranger s’acaben avui per als electors residents permanents a l’estranger (CERA) i demà 23 de setembre per als residents temporals (ERTA).
 
El Govern va fer la petició el passat 9 de setembre, arran de l’endarreriment en l’enviament de la documentació als electors que resideixen fora de l’Estat, per les impugnacions de les proclamacions de candidatures al Tribunal Constitucional. Com ha explicat la consellera de Governació, aquesta situació excepcional va fer que les paperetes dels electors residents a l’exterior sortissin entre el dia 10 i el 15 de setembre, quan en una situació normal ho haurien fet el 3 de setembre “dificultant enormement el vot a l’exterior”. Llavors, la Junta Electoral ho va denegar en considerar que no procedia ampliar el termini perquè les paperetes s’havien enviat dins dels terminis legals, i que no hi havia circumstàncies excepcionals o alteracions inusuals que ho fessin aconsellable.
 
La JEC també va argumentar que, per motius de costos i funcionament, els terminis electorals no es podrien prorrogar, però, com ha remarcat la consellera Borràs “entenem que si s'ha allargat aquest termini en el cas del vot per correu dins de l’Estat o per exemple en col·lectius concrets com és el cas dels militars que estan a l'estranger, no entenem perquè això no pot ser també pels catalans residents a l’exterior”.
Igualment, Governació també ha demanat a la JEC que s’allargui la data d’escrutini, fixada al dia 30 de setembre, per tal de garantir que els vots emesos arribin dins del termini, en cas que s’allargui el període per poder votar des de l’exterior.
 
Dues negativa de la JEC en relació amb el vot exterior
 
La JEC ja va denegar el passat 26 d’agost la petició del Govern per allargar el termini de sol·licitud de vot per correu dels catalans residents a l’estranger que va acabar el 29 d’agost. Governació va sostenir en aquella ocasió que la coincidència amb període de vacances i la reducció d’horaris i personal d’alguns consolats espanyols havia endarrerit els tràmits de sol·licitud de la documentació.