• La vicepresidenta i portaveu Munté considera que Rajoy ha fet un “paperot” pel seu desconeixement de la Constitució en allò referent a la nacionalitat
Roda de premsa
La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, i el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, s’han mostrat “absolutament” convençuts de la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent i han denunciat les “pressions desmesurades” de l’Estat per “infondre por” i fer entrar totes les institucions a la campanya electoral. Ho han fet urant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Goven, que s'ha celebrat aquest migdia al Palau de la Generalitat.
 
Preguntat pels mitjans de comunicació sobre els darrers pronunciaments de les associacions de bancs i caixes i del governador del Banc d’Espanya, el titular d’Economia ha assegurat que el que “preocupa” les entitats financeres són “les pressions desmesurades del Govern central per polititzar la banca i per polititzar el banc d’Espanya”.
 
“És una gran irresponsabilitat per part del govern central estar posant la banca a la campanya electoral”, ha lamentat Mas-Colell, per a qui “el súmmum” d’això és “crear una situació on el responsable de la tranquil·litat monetària parli d’intranquil·litat monetària”. “No deixarem de pagar en euros, ho fem ara i ho farem sempre”, ha afirmat el conseller..
 
 “Ens hem de carregar de paciència i tranquil·litat”, ha demanat Mas-Colell, qui davant “l’estratègia de la por” de l’Estat ha ironitzat: “M’espero una revelació divina que digui que anirem al purgatori si no votem com correspon”.
 
“El Govern central està intentant polititzar i fer entrar en la campanya totes les institucions. El Banc d’Espanya sap perfectament que la seva missió és fomentar la tranquil·litat monetària en el seu territori, i estic segur que ho farà sigui quina sigui l’opinió política expressada a les urnes”, ha afirmat.
 
El conseller ha afegit que Catalunya tindrà un sistema financer perquè és un mercat financer “interessant”, “D’aquí a deu anys, passi el que passi, els actors financers seran els actuals”, ha vaticinat.
 
“Estem a la Unió Europea. Som una zona civilitzada, educada i pròspera de la UE i continuarem sent una zona civilitzada, educada i pròspera de la UE”, ha reblat Mas-Colell..
 
Pel que fa a les pensions, el conseller Mas-Colell ha volgut respondre a les declaracions “alarmistes” del secretari d’Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, que ha qualificat de “devastadores” les conseqüències d’una declaració unilateral d’independència per als pensionistes i afiliats residents a Catalunya: “Tranquil, l’ajudarem. El seu problema és que les pensions són contretes per l’estat espanyol, que és qui ha rebut les contribucions durant molts anys. Aquestes declaracions deuen reflectir els nervis de si les podran pagar o no sense Catalunya. Tranquil, l’ajudarem, perquè les nostres bases fiscals són més sòlides i no tindrem cap problema per arribar a un acord perquè l’estat espanyol pagui les pensions, No els deixarem penjats, no es preocupi”.
 
Per la seva banda, la vicepresidenta Munté s’ha referit a les declaracions del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que avui no ha pogut argumentar perquè els ciutadans d’un hipotètic nou estat català serien expulsats de la Unió Europea. “Això no és cap anècdota: ens demostra que la campanya orquestrada des del PP no és altra cosa que una campanya  per infondre temor i por a les persones, i tant és que parlem d’Europa, de l’euro o de les pensions”, ha dit la portaveu del Govern. 
 
Una de les amenaces que l’Estat posa sobre la taula de manera recurrent en el debat sobre una hipotètica independència de Catalunya és la pèrdua de la nacionalitat espanyola i de la ciutadania europea per part dels ciutadans del nou Estat. Però en una entrevista radiofònica, el president espanyol ha reconegut que no sabia que la Constitució estableix que cap espanyol d’origen nascut a Espanya no perd la nacionalitat encara que resideixi en un país estranger.  Per aquest motiu, Munté ha considerat que, amb aquestes declaracions, Rajoy ha fet “tot un paperot”. “Sabíem del seu desconeixement de la realitat catalana, però avui també hem pogut comprovar que desconeix la Constitució en allò que fa referència a la nacionalitat, una Constitució que sempre esmenten”.