El president Mas durant l'entrevista
El president Mas durant l'entrevista
 
 
  • El cap de l’Executiu assegura que “tenim el mandat del poble per tirar endavant el procés “ i “aplicarem el full de ruta amb diàleg”
  •  Artur Mas reclama responsabilitat perquè “hem de construir una cosa per a molta gent i per a molt temps, no podem fallar”
  • El president afirma que “no admeto que ens diguin que som el Govern de les retallades” perquè “hem administrat les retallades que ens han imposat des de Madrid amb la màxima sensibilitat social”
  •  El cap del Govern diu que “si la democràcia és un dels pilars de la construcció europea, el clam democràtic de Catalunya ha de ser reconegut per Europa”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat, sobre la seva imputació per haver posat les urnes el 9N,  que “legalment no vaig desobeir”, sinó que “va ser un gran acte de plantar-se davant de l'Estat i de rebel·lió democràtica”, per això s’ha confessat “democràticament rebel davant l’Estat.
 
En una entrevista al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, el cap de l’Executiu ha puntualitzat que no hi va haver desobediència legal de la resolució del Tribunal Constitucional, perquè aquest no havia especificat quines actuacions s’havien de suspendre, però ha insistit que “políticament hi va haver a Catalunya una rebel·lió democràtica contra l’Estat espanyol”. “Es van salvar tot els obstacles, vam plantar cara, vam posar les urnes i 2.350.000 persones van anar a votar” i amb aquesta resposta s’ha mostrat convençut que el Govern “va estar a l’altura de l’aspiració del poble”.  
 
Després d’advertir que la seva vocació no és “ni de màrtir ni d’heroi”, el president ha alertat que si arriba a ser inhabilitat com a conseqüència de la querella mentre Catalunya segueixi estant subjecta a l’ordenament jurídic espanyol, “hi haurà conseqüències legals i lectures polítiques”. I, en aquest sentit, ha recordat que malgrat que el Consell Fiscal de Catalunya va concloure que no hi havia motiu per aquella querella, la Fiscalia General de l’Estat va obligar a presentar-la, fet que ha qualificat com “una reacció d’un estat orgullós, rabiós, maldestre i incapaç de dialogar” i s’ha mostrat convençut que “farà tot el possible per veure si se’m pot carregar a mi també” .
 
Per tot plegat, assegura que cal “una resposta política” i s’ha mostrat convençut que si els resultats del diumenge passat avalen que “no ens interessa com a país seguir subjectes a aquest ordenament  jurídic que ens pot portar a aquestes situacions absolutament ridícules, el que hem de fer és canviar de marc”.
 
El president ha assegurat també que el 27 de setembre “va ser l’aval democràtic del 9 de novembre de l'any passat” i ha afegit que “les querelles estan superades pel 27 de setembre des d'un punt de vista polític i de país” .
 
“Hem de construir una cosa diferent que ha de ser per a tots i per a molt temps”
 
A preguntes de la directora del programa, Mònica Terribas, el president s’ha referit al resultat de les eleccions de diumenge passat i al procés de negociació que s’obre per conformar un nou Govern. En aquest sentit, el cap de l’Executiu s’ha congratulat de la participació massiva a les urnes i ha assegurat que “el resultat s’ha d’administrar amb cohesió a Catalunya i concòrdia amb Espanya, a la qual no desitgem cap mal”, però ha reclamat “no oblidar allò més important i és que tenim un mandat del poble de Catalunya, amb majoria absoluta llarga al Parlament, per tirar endavant el procés”. 
 
Artur Mas ha assegurat que, tot i no arribar al 50% dels vots, “tenim més Sís que Nos clarament, gairebé 400.000 més, i molts més diputats”; per això, ha ressaltat que “la minoria ha de ser tinguda en compte, però no pot bloquejar el desig de la majoria”.
 
El cap de l’Executiu ha deixat clar que “aplicarem el full de ruta amb diàleg, hem de parlar civilitzadament entre tots els que perseguim un mateix objectiu”, perquè, “no hem arribat fins aquí, amb el que ens ha costat, per espatllar-ho, jo no ho faré si puc”. Mas ha reclamat que “entenguem que estem en una etapa històrica d’aquest país, que la nostra generació té una responsabilitat que no té precedents, que del que fem nosaltres ara, en depenen moltes coses per a molta gent per a molt temps, i no podem fallar”.
 
“Tenim un projecte, un propòsit i un compromís i hem de tirar endavant”, ha continuat dient, i ha afegit “som suficients per fer-ho, no tants com hauríem volgut, encara no, però jo tinc l’esperança que aquests al final acabaran sent-hi”. Per això, el president ha advocat per “protegir per sobre de tot” el full de ruta perquè si no “tornarem a l’esquema autonòmic, i això vol dir que qualsevol govern que hi hagi a Catalunya, qualsevol, haurà d’aplicar les retallades que imposi Madrid”.
 
“Ara toca seure i parlar tranquil·lament, debatre arguments i contraarguments”
 
Pel que fa a l’Estat, Artur Mas ha alertat que aquest “actuarà amb tots els instruments per avortar el que està passant a Catalunya”, i adreçant-se a la CUP ha avisat que “no podem donar el més mínim marge per al desacord a Catalunya, perquè el que està en joc és massa important perquè no hi hagi un acord essencial”.
 
En aquest sentit, el president ha recordat que “cal respectar el mandat democràtic”, ja que “més d’1.600.000 persones van votar Junts pel Sí sabent que jo era candidat”. “La CUP és necessària per tirar endavant el full de ruta i s’ha de parlar de tot amb ells, però hi poden influir d’acord amb la seva proporció, JxS ha tret gairebé el 40% dels vots”, ha reblat.
 
Artur Mas ha insistit que “tindrem la millor actitud del món” a l’hora de parlar, però ha demanat que sigui a partir de propostes realistes. “Ara toca seure i parlar tranquil·lament, debatre arguments i contraarguments”, ha afegit.
 
Sobre les crítiques a l’acció del Govern, el president ha subratllat que “hem fet una política sensible, prioritzant salut, ensenyament i serveis socials, que tenen més percentatge que mai”; per això, s’ha mostrat contundent a l’afirmar que “no admeto que ens diguin que som el Govern de les retallades”, i ha afegit “hem administrat les retallades que ens han imposat des de Madrid de la millor manera que hem sabut, amb la màxima sensibilitat social, i hem desobeït sistemàticament els dèficits imposats per l’Estat”.
 
Missatge a Europa
 
Preguntat per Mònica Terribas sobre què vol demanar a Europa després dels comicis, el president Mas ha respost que “sobretot, que prenguin nota d’un poble que ha volgut votar, que se li ha impedit votar per tots els mitjans, que ha fet aquesta rebel·lió democràtica, i ha anat massivament a les urnes”, i ho ha fet, ha explicat, “de manera absolutament civilitzada, i amb una mobilització i persistència per voler votar sobre el futur del país que no té precedents a Europa”.
 
I ha conclòs “si la democràcia és un dels pilars, si no el més important, de la construcció europea, a Catalunya hi ha un clam democràtic per poder tirar endavant el futur polític del país, i això necessita ser reconegut també per Europa perquè, insisteixo, estem parlant d’uns dels pilars de la construcció europea”.
 
 

1  

Fitxers adjunts

El president Mas durant l'entrevista

El president Mas durant l'entrevista
JPG | 857