• La consellera de Governació i Relacions Institucionals ha valorat els resultats de l’escrutini del vot exterior en les eleccions al Parlament de Catalunya, en què han votat 14.781 del 21.771 que ho havien sol·licitat
  • Borràs anuncia que el Govern emprendrà accions legals en defensa dels drets vulnerats als catalans residents a l’exterior que han no han pogut votar el 27S
Presentació vot exterior 27S
 
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha valorat els resultats de l’escrutini realitzat avui del vot dels catalans a l’exterior en les eleccions al Parlament de Catalunya, en què han exercit el vot 14.781 residents a l’estranger (un 7,5% dels 196.065 que hi ha censats). Davant d’aquestes xifres, i arran de les múltiples queixes dels electors sobre incidències per votar, Borràs ha anunciat que el Govern emprendrà un seguit de mesures per exigir explicacions sobre què ha passat amb el vot exterior i per promoure canvis en el sistema de votació. La titular de Governació ha considerat que “l’Estat espanyol és arcaic i ha fallat en la seva responsabilitat de facilitar i garantir el vot dels catalans a l’estranger, perquè no pot ser que hagin de passar per aquest calvari burocràtic per, en molts casos, no acabar votant”.
 
En aquesta línia, Meritxell Borràs ha destacat el cas dels vots per correu enviats pels electors residents a Itàlia, que es van enviar a una adreça errònia, “una situació especialment barroera”, que el Govern vol aclarir, per la qual cosa, exigirà a la Junta Electoral Central (JEC) que ho investigui. També reclamarà que s’aclareixi què ha passat amb altres incidències denunciades pels ciutadans, com ara que la documentació per votar no ha arribat a temps als electors que ho van demanar, com és el cas de persones que viuen a Costa Rica, Mèxic, Xile i algunes zones dels Estats Units o la Xina.  
 
La titular de Governació ha recordat que el Govern va demanar en tres ocasions a la JEC que s’ampliés el termini de vot des de l’exterior “per evitar problemes com aquest i ens ho van denegar cada vegada, tot i que ha quedat provat que molts catalans que han fet l’esforç de tramitar el vot, no l’han pogut dipositar”. “Han estat molts obstacles i impediments i des del Govern de la Generalitat no volem ni podem quedar-nos de braços plegats, perquè tenim el deure de preservar els drets dels nostres ciutadans i protegir-los” ha subratllat Meritxell Borràs, que ha anunciat que el departament presentarà un recurs al Tribunal Suprem per les incidències registrades en el vot per correu, i que estudiarà totes les vies de defensa davant les instàncies internacionals.
 
Amb aquest objectiu, Governació ha demanat als catalans a l’estranger que hagin tingut problemes per votar que facin arribar el seu cas al correu electrònic eleccions.governacio@gencat.cat. El primer dia, ja s’han rebut més de 230 queixes. Les reclamacions seran analitzades pel personal tècnic i jurídic del Departament, que avaluarà emprendre les accions legals oportunes contra la Junta Electoral Central (JEC) i el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació pel funcionament irregular del vot per correu a l'estranger en aquestes eleccions. A més, el Govern col·laborarà amb associacions que vetllen perquè tothom pugui fer valer el dret a vot, com l’associació de juristes Drets “que s’han posat en contacte amb nosaltres i amb qui volem treballar conjuntament per donar cobertura legal als catalans que consideren que s’ha vulnerat el dret a vot i no volen deixar-ho passar”.
 
Una altra mesura que ha acordat Governació ha estat instar el nou Parlament sorgit de les eleccions a què emprengui iniciatives legislatives per garantir la inclusió del vot electrònic “propi d’un país modern”.
 
 
Escrutini del vot exterior
 
Per aquestes eleccions el cens de residents permanents a l’estranger ha estat de 196.065 persones, de les quals 21.771 van demanar dins dels termini establert poder rebre la documentació a casa per poder votar. Finalment, han exercit el seu dret a vot 14.781 persones, un 7,54% del total de catalans inscrits en el registre CERA. Un cop incorporat a l’escrutini general, el vot exterior no comporta cap modificació en el repartiment provisional d’escons.
 
Les dades per demarcació són les següents:
 
 
Catalunya
Barcelona
Girona
Lleida
Tarragona
Cens de catalans residents a l'estranger
196.065
151.549
15.266
14.623
14.627
Sol·licituds de vot
21.771
16.402
1.967
1.676
1.726
Total vots
14.781
11.081
1.421
1.313
966
Nuls
103
82
2
15
4
Blancs
51
31
12
4
4
 
 
 
 
30 de setembre de 2015
 

1  

Imatges

Borràs valora dades escrutini vot exterior

Borràs valora dades escrutini vot exterior 6176

1  

Fitxers adjunts

Presentació vot exterior

Presentació vot exterior
PPTX | 2486