• El web neix amb l’objectiu d’ordenar i donar accés a la informació vinculada al patrimoni cultural català de forma pràctica, innovadora i atractiva
 
  • Mascarell: “El portal és una eina oberta a tot el patrimoni de Catalunya, una eina al servei del conjunt del patrimoni i del país”
 
  • La 24a edició de les Jornades Europees de Patrimoni, enguany dedicades a  posar en valor el patrimoni industrial, tindrà lloc del 9 al 12 d’octubre
Web patrimoni
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat avui el nou portal web del patrimoni cultural català (http://patrimoni.gencat.cat), una eina realitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura per a la millora del coneixement i la promoció del patrimoni cultural català. El portal web neix amb l’objectiu d’ordenar i donar accés a la informació vinculada al patrimoni cultural català de forma pràctica, innovadora i atractiva, que inspiri al públic a visitar-lo i interactuar amb ell.
 
El web ofereix una selecció del patrimoni cultural més destacat, material i immaterial. En aquesta primera fase, l’eina ofereix la consulta de 150 recursos i es preveu doblar el nombre de recursos fins a arribar al 500 al llarg de l’any 2016. Els elements patrimonials han estat seleccionats tenint en compte diversos criteris, com el reconeixement extern (si han estat reconeguts amb categories especials, com  Patrimoni Mundial, Museu Nacional, Patrimoni Immaterial, Bé Cultural d’Interès Nacional, etc.); el seu ús social i el seu impacte en la comunitat; el seu reconeixement professional, així  com la implicació o interès dels gestors de cadascun dels recursos patrimonials per a participar-hi.
 
El portal web està estructurat en set blocs bàsics adreçats a públics diversos:
 

- “Descobreix”: una primera aproximació al patrimoni cultural català on destaca una selecció dels 20 recursos patrimonials més importants de Catalunya
- “Visita”: un espai adreçat a un públic que busca idees per fer una sortida de cap de setmana o qualsevol altra activitat
- “Aprèn”: adreçat al sector educatiu, on estarà integrat el portal www.culturaeducacio.gencat.cat

-“Professionals”: espai de recursos com ara inventaris en línia, centres de recerca, etc.
- “Serveis”: adreçat a agents externs que cerquen serveis per part del sector
del patrimoni (agents turístics, lloguer d’espais, filmacions)
- “Participa”: adreçat a tot tipus de públics (xarxes socials, patrocinadors, etc.)

 
També han participat en l’acte el  director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Xavier Arola.
 
El conseller de Cultura ha ressaltat que “el portal és una eina molt útil, oberta a tot el patrimoni de Catalunya, no només al de la Generalitat; una eina al servei del conjunt de patrimoni i del país. Permetrà a ciutadans de tot el món conèixer el patrimoni del nostre país pitjant una tecla”.
 
Per al conseller, “és un error concebre el patrimoni cultural com una despesa perquè és una inversió per tot allò positiu que genera per a la societat, en el sector turístic, en l’economia i en el seu desenvolupament”.
 
El gerent de l’Agència Catalana de Patrimoni, per la seva banda, ha subratllat que ”s’ha treballat perquè el nou portal sigui molt visual, intuïtiu per donar resposta a les necessitats dels diferents perfils de públics amb diferents nivells de continguts”.
 
Jornades Europees de Patrimoni
El nou portal es presenta en el marc de la 24a edició de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), que tindran lloc del 9 al 12 d’octubre, i que enguany estan dedicades a posar en valor el patrimoni industrial. Les JEP, coorganitzades per l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, són l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa, en el qual ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.
 
El director general ha destacat que “l’edició de les JEP 2015 es presenten amb una participació de 225 municipis i prop de 400 activitats arreu del país, de les quals 91 estan dedicades a divulgar el patrimoni industrial de Catalunya; any rere any s’incorporen noves propostes”. Pluma ha destacat que “enguany s’ofereix la possibilitat d’accedir a tota la programació de les jornades a través de l’agenda Cultural del Departament de Cultura en versió mòbil i a través de l’aplicació CloudGuide”.
 
Espai Palau Moja
El Departament ha Cultura ha presentat, a més, una altra de les mesures que porta a terme l’Agencia Catalana del Patrimoni amb l’objectiu d’incrementar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català: el projecte de l’espai Palau Moja, el nou aparador patrimonial de Catalunya al cor de Barcelona. Aquest espai vol mostrar i explicar el patrimoni cultural material i immaterial de Catalunya en un espai atractiu per al visitant, que fomenti el consum de béns relacionats amb la cultura i la història de Catalunya, i el desig de visitar el territori a través de tres eixos: el relat històric, la informació d’aquest relat i el producte vinculat a aquest relat.
 

4  

Fitxers adjunts

Fotografia: Presentació del nou portal web del patrimoni cultural català

Fotografia: Presentació del nou portal web del patrimoni cultural català
JPG | 2565

Dossier: Portal web de patrimoni cultural català

Dossier: Portal web de patrimoni cultural català
PDF | 1102

Dossier: Jornades Europees de Patrimoni

Dossier: Jornades Europees de Patrimoni
PDF | 5247

Dossier: Espai Palau Moja

Dossier: Espai Palau Moja
PDF | 2739