• La vicepresidenta del Govern presideix l'acte d'homenatge al president Companys  de l'Associació pro-memòria als immolats per la llibertat de Catalunya
La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit aquest migdia al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, l’acte d’homenatge al president Lluís Companys, organitzat per l’Associació pro-memòria als immolats per la llibertat de Catalunya. Munté ha destacat el paper d’associacions com aquesta per “mantenir viva la nostra memòria i deixar palès la barbàrie de la dictadura franquista”.
 
L’Associació pro-memòria als immolats per la llibertat de Catalunya es va constituir el 1980 amb l’objectiu de mantenir viva la memòria de totes aquelles persones que van ser executades o van morir a les presons durant i després de la Guerra Civil a Catalunya per defensar i mantenir els valors de la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralismes polític.
 
La vicepresidenta ha destacat la importància de la figura del president Companys i “la singularitat d’una persona que va morir pels seus ideals i pel seu país”. “Companys ha estat l’únic president al món –escollit democràticament–, que ha mort executat i la seva mort ens recorda la feblesa de les institucions i de la democràcia quan la barbàrie i la força de les armes s’imposa contra els poders legalment establerts”, ha dit Munté.
 
Tanmateix, la vicepresidenta ha afirmat que “aquesta lliçó ens fa més forts en la justa reivindicació i en l’anhel d’un futur millor per al nostre país”. “Perquè sabem que som una nació, perquè volem autogovernar-nos i perquè si hem arribat fins aquí és per la lluita, els esforços, les renúncies i, fins i tot, per la pell que hi han deixat molts dels que ens han precedit”, ha dit Munté durant el seu discurs.
 
La vicepresidenta ha declarat que “en aquest 75è aniversari de l’afusellament del president Companys, ens troben en un encreuament de camins i tenim la responsabilitat de ser dignes hereus del testimoni del president i preservar l’esperança malgrat els impediments i els pals a les rodes que l’Estat espanyol ens fa arribar per terra, mar i aire”“Però ens cal seguir endavant i no admetre cap pas enrere, perquè la força de la nostra gent és imparable i estem en condicions de mantenir la unitat de tots els catalans”, ha ressaltat Neus Munté.  
 
La vicepresidenta ha conclòs la seva intervenció mostrant el seu convenciment de que “el president Companys se sentiria avui orgullós del seu poble en veure’l de nou compromès amb el seu horitzó nacional i amb unes ànsies irrefrenables de llibertat, sempre des de l’ordre, el civisme, la pau i la serenitat”.