• El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea ha presentat avui al Parlament Europeu les principals mesures del Govern per gestionar l’actual crisi de refugiats
  • Albinyana ha demanat a les institucions europees que situïn els ens locals i regionals en el centre del disseny de l'estratègia comuna davant aquesta crisi
  • “La solidaritat amb a les persones és necessària, però també ho és entre Estats membres, regions i ens locals. Catalunya ho té tot a punt per participar-hi”, ha destacat Albinyana
Roger Albinyana en un moment de la seva intervenció 2
 
El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha demanat avui a les institucions europees un major esforç per situar les regions i les ciutats en el centre del disseny de l’estratègia comuna per respondre la crisi de refugiats, així com els fons necessaris per implementar-les. Albinyana ho ha fet en el marc d’un seminari organitzat per la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM) al Parlament Europeu a Brussel·les per tal d’analitzar el paper dels ens locals i regionals en la crisi europea dels refugiats. L’acte, al qual han assistit nombrosos eurodiputats, ha comptat amb la participació de la directora general d'Estratègia i Afers generals de de la Comissió Europea, Marta Cygan, la presidenta de la Comissió d'Afers regionals del Parlament Europeu, Iskra Mihaylova, i els presidents de Calàbria, Sicília, així com altres representants institucionals de Languedoc-Roussillon, l’Egeu Septentrional, els Països Baixos, i les ciutats de Viena i Maroussi.
 
Durant la seva intervenció, el secretari Roger Albinyana ha presentat les principals mesures i accions que el Govern ha preparat per gestionar les migracions i l’actual crisi dels refugiats. El secretari ha explicat com funciona el Comitè de Treball i els seus diferents grups de treball, creats per facilitar la recepció i l’atenció als refugiats que arriben a Catalunya i ha destacat el caràcter “inclusiu” i “de governança multinivell” que comporta, donat que implica diferents Departaments de la Generalitat, ajuntaments, associacions de municipis, diputacions i entitats del tercer sector.
 
Per al Govern, la voluntat d’inclusió, la cooperació i la coordinació de tots els actors implicats han tingut un paper vital en el disseny d’una resposta política per part de les autoritats”, ha destacat Albinyana al Parlament Europeu. El secretari, no obstant, ha afegit que “hi ha hagut una baula mancant en aquesta cadena: i és que la cooperació amb el govern central de l’Estat no ha funcionat, ja que aquest ha impedit tota mena de coordinació possible”.
  
“La solidaritat amb les persones és necessària, però també ho és entre Estats membres, regions i ens locals. Catalunya ho té tot a punt per participar-hi”, ha afirmat Albinyana. En aquest sentit, el secretari ha afegit que "el Govern ha pressionat el govern central per a què accepti el màxim de refugiats possible, i ens hem ofert a acollir un terç dels que arribin a tot l’Estat”
 
Respecte de l’estratègia comuna, el secretari ha demanat a les institucions europees un esforç per “situar les regions i les ciutats en el centre del disseny de la seva estratègia comuna per respondre la crisi de refugiats”. Albinyana ha demanat també "un accés més directe als fons europeus d’asil, migració i integració". “Si hem de construir plegats una resposta europea clara i efectiva a la crisi dels refugiats, els ens locals i regionals no poden ser apartats, donat que tenen un rol essencial en l’èxit de l’estratègia”, ha destacat Albinyana. A més, el secretari ha advertit que "Europa s'ha de mobilitzar per evitar que la por beneficiï els moviments d’extrema dreta". "No hi ha lloc per la por”, ha conclòs el secretari.

3  

Imatges

Roger Albinyana en un moment de la seva intervenció

Roger Albinyana en un moment de la seva intervenció 114

Parlament Europeu - Acte de la CRPM

Parlament Europeu - Acte de la CRPM 265

Roger Albinyana en un moment de la seva intervenció 2

Roger Albinyana en un moment de la seva intervenció 2 49