Moment de l'ofrena floral
Moment de l'ofrena floral
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del secretari general del Departament, Josep Maria Elorduy, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquesta tarda, l’acte commemoratiu del 75è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, que ha tingut lloc al Tarrós (Tornabous), poble natal de Companys i que també ha comptat amb la presència del delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, entre altres autoritats.
 
Jordi Ciuraneta ha obert la seva intervenció constatant que “les coincidències, les causalitats, han fet que avui succeeixin dues coses:  es commemori el 75è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys, i que l’actual president, Artur Mas, acudeixi a declarar imputat de quatre delictes per haver posat les urnes al carrer, delictes que el poden fer arribar a empresonar, i que l’han situat més a la presumpció de culpabilitat que a la d’innocència. I si els actes han coincidit de manera conscient, ens demostra que, aquí, la separació dels poders continua sent una fal·làcia, i que les institucions a l’Estat espanyol responen senzillament a qui ostenten el poder. Si és casualitat, és una mostra més de la ignorància cap a la història, la falta de reconeixement de la diversitat de l’Estat, i de la falta de voluntat de voler entendre, comprendre i parlar amb nosaltres”.
 
En aquest punt, Ciuraneta ha afegit que “causalment o no, tenim dos presidents que han encapçalat el govern de la Generalitat de Catalunya i als quals se’ls ha assassinat o criminalitzat per defensar les institucions catalanes, la seva gent i per garantir i dur a terme allò per al qual els havien votat. Tenim a dos presidents que s’han jugat la pell en defensa dels catalans que representaven, i que democràticament els van votar; i una Espanya que continua mirant unilateralment, continua intimidant-nos, menyspreant-nos i sense mostrar cap mena de sensibilitat cap al nostre passat, el nostre present i el nostre futur. Perquè 5 presidents més tard, el Govern espanyol, continua sent poc respectuós cap a la nostra identitat i cap a unes institucions catalanes totalment sòlides, consolidades i estables”. 
 
El conseller també ha volgut subratllar que, malgrat això, “els catalans, ara i abans, continuem tenint un gran actiu, el més gran que pot desitjar tot Estat: la seva gent. I vull agrair a tota la gent i al conjunt d’ajuntaments del país les múltiples convocatòries de suport amb el 9N i als membres del Govern que han estat imputats, així com a totes les persones que s’han aplegat i mobilitzat, el passat dimarts i al llarg del dia d’avui. Vull agrair a totes i a tots els catalans per fer de Catalunya el que és: un país pròsper, amb ganes d’anar a més, cívic, solidari i respectuós amb l’altre i amb la seva història, un petit país estimat, divers i on hi cap tothom que en vulgui formar part. Som nosaltres els que hem construït Catalunya tal i com és i els qui tenim dret a decidir el nostre futur polític, perquè aquest és un dret inherent a la ciutadania catalana en virtut del principi democràtic i del dret que tenim com a nació; i la negació d’aquest dret deixa perplexa a la comunitat internacional, tal i com els hi deixa la figura de Companys”.
 
En referència a Lluís Companys, Jordi Ciuraneta ha remarcat que, 75 anys més tard del seu afusellament, la seva figura continua en el nostre imaginari i deixant atònit tots els Demòcrates amb majúscula, no només perquè és l’únic president d’una democràcia europea assassinat durant la Segona Guerra Mundial ni pel seu crit ‘Per Catalunya!’, sinó també perquè: l’únic intent de revisió històrica de Companys està en mans de la justícia internacional, de la jutge argentina Maria Servini, i no de les nostres institucions judicials; les autoritats polítiques espanyoles continuen sense atendre les peticions per a què els objectes personals requisats a Companys emprenguin el camí de retorn cap a casa; el Tribunal Superior de Justícia encara no ha revisat els crims del franquisme; cap dirigent espanyol no ha demanat perdó per aquest crim de guerra, tal i com ho han fet els francesos i els alemanys; aquí es neguen a anul·lar el seu judici sumaríssim, el seu i els que es van fer contra els 110.000 catalans que el franquisme va sentenciar; aquí ningú no s’ha volgut posar al nivell de la resta de països que van patir una dictadura”.
 
En aquesta línia, Ciuraneta ha assenyalat que per tot plegat, la Generalitat ha proclamat el 15 d’octubre Dia Nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista, i ho ha fet “per dignitat al nostre passat. Era necessari un reconeixement memorial a totes les víctimes i supervivents, i fer-ho de forma àmplia, tenint en compte la pluralitat de memòries que han de ser reconegudes sense ressentiments i de forma constructiva”. 
 
Així, en el nou monument en memòria de Lluís Companys que el conseller ha inaugurat al Centre d’Interpretació Lluís Companys, on s’ha traslladat en acabar l’acte de commemoració del 75è aniversari del seu afusellament, Jordi Ciuraneta ha demanat que “quan veieu aquest impressionant monument al president i veí del Tarrós Lluís Companys que avui inaugurarem veieu en ell un referent a la promoció de la veritat, a la justícia, a la reparació i a les garanties de no repetició; i que us recordi que no volem més màrtirs, que no volem sobreviure, sinó viure, i viure fidels amb el que som”.
 
Finalment, Ciuraneta ha felicitat i agraït la donació de l´ús al creador d’aquesta nova escultura, Miguel Àngel Gonzàlez.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.