• Demana superar la situació de no negociació i judicialització del conflicte polític
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha demanat aquesta tarda a Madrid que s’imposi el sentit comú i que no es barregi el codi penal amb el conflicte polític. “Qui pensi que el conflicte polític se solucionarà posant un focus penal sobre el president, l’exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau, no sap el món on viu i té la recepta perfecta per incrementar tensions”, ha dit el conseller en el fòrum FT Spain Summit 2015 organitzat per Financial Times.
 
En aquest fòrum davant d’inversors internacionals, Mas-Colell també ha dit que cal “superar la situació de no negociació i judicialització del conflicte polític, del qual avui en tenim un exemple molt colpidor.” El responsable de les finances catalanes ha defensat els processos negociats, “als quals Catalunya sempre estarà disposada sense condicions prèvies”. En aquest sentit, ha expressat el desig que no es reediti el Govern espanyol actual després del 20D, perquè si es repetís seria “una mala notícia per a Catalunya i per a Espanya, amb un agreujament de la situació, que necessita idees noves i acabar amb aquesta ignorància molt considerable de la realitat política catalana”.
 
Així, el conseller ha assegurat que espera que després de les eleccions espanyoles s’obri un procés en el qual “les dificultats polítiques es puguin discutir en una taula i sense condicions prèvies”. Mas-Colell ha afirmat que el conflicte polític actual no ha tingut, fins ara, cap impacte en l’economia catalana, però “això no implica que no el pugui tenir en el futur”, segons com es desenvolupi el 20D. “En això també incloc les inversions, que estan sotmeses a les incerteses de sempre, com les que ara podria introduir Volkswagen”, ha afegit.
 
El titular d’Economia ha assegurat que les eleccions del 27S només poden obrir pas al programa econòmic de Junts pel Sí, que està marcat per tres factors: el primer és una aposta radical per Europa, incloent l’euro. “Catalunya sempre ha sigut europeista i no es contempla un altre escenari”, ha dit. El segon factor és un compromís ferm amb la seguretat jurídica i el compliment dels compromisos adquirits per Catalunya, i el tercer factor és una política fiscal que doni prioritat al manteniment dels serveis socials i a la seva utilització per pal·liar els efectes de la crisi.
 
Sobre les qualificacions que les agències de risc fan del deute català, Mas-Colell ha dit que són “irrellevants”, mentre Catalunya no disposi d’un sistema fiscal que li garanteixi el control de les seves bases fiscals i la possibilitat de retorn als mercats (el FLA prohibeix l’accés als mercats). El conseller s’ha felicitat per la millora de la qualificació del deute espanyol, perquè el cost del deute català depèn del ràting espanyol. Mas-Colell també ha assegurat que Catalunya continuarà recorrent al FLA, mentre no pugui controlar les seves bases fiscals. “No fer-ho seria com si ens disparéssim un tret al peu”, ha conclòs.

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 55