• Artur Mas ha denunciat les “reaccions de caràcter predemocràtic” de l’Estat espanyol, que “ignora, menysprea i menysté el que marca la societat catalana a les urnes”
  • El cap de l’Executiu ha encapçalat l’acte institucional del Dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (Autor: Ruben Moreno)
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (Autor: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest vespre “la lliçó de civisme, d’implicació en els afers col·lectius, de voluntat de crear un futur col·lectiu i de democràcia real de primeríssim nivell” que està donant avui el poble de Catalunya. “La nostra història no ens ha de fer perdre de vista que el país, la seva gent i les seves institucions, han tingut prou força, energia, compromís i confiança per mantenir-se dempeus”, ha manifestat durant la celebració del Dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista que s’ha fet aquest vespre al Palau de la Generalitat.
 
El president Mas ha contraposat l’actitud del país a “les reaccions de caire predemocràtic” de l’Estat espanyol, que nega una qüestió de “dignitat nacional” com el dret a decidir el futur polític del país. “Quan hi ha ignorància, menyspreu, menysteniment i fins i tot falta de respecte i reconeixement al que una societat marca a les urnes de manera pacífica i tranquil·la, les actituds no són plenament democràtiques”, ha denunciat. I ha advertit en aquest sentit que “el nostre passat ens hauria de recordar que ha costat molt arribar a una situació millor, però que tenir-la no és garantia de tenir-la per sempre”. “Espero que la lliçó de civisme dels catalans sigui un bon exemple perquè la democràcia de l’Estat espanyol, clarament millorable, no vagi enrere sinó que es pugui reafirmar”, ha reblat.
 
Una celebració ‘pionera’
La proclamació del dia 15 de juny com a Dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista és, en paraules del president Mas, una commemoració “pionera” que “demostra una mentalitat i una sensibilitat especials” del país, que fa molts anys que realitza una tasca “especialment activa per recuperar i   mantenir viva aquesta memòria” des de “la pluralitat”. “Catalunya és pionera, capdavantera, sensible, mentalitzada en el sentit de la reparació i conservació de la memòria històrica”.
 
La commemoració, en “una data que no és casual”, coincideix enguany amb el 75è aniversari de l’afusellament del president Companys. “Una data significada i especial”, tal com ha posat en relleu el cap de l’Executiu, que aquest matí ha encapçalat l’ofrena al monument i a la tomba del president Companys. “La seva mort va ser injusta, terrible, ignominiosa, però va ser molt digna”, ha manifestat.
 
Més de 200 persones han assistit a l’acte, celebrat “amb el màxim relleu institucional” al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. L’acte s’ha iniciat amb un minut de silenci en record de les víctimes i amb la projecció d’un fragment de Lluís Companys del vídeo institucional del Memorial Democràtic Temps de Memòria, dirigit per Lluís Danès. En la commemoració han participat familiars de víctimes, entre ells familiars del president Lluís Companys. L’acte s’ha tancat amb l’actuació musical de la Cobla de l’ESMUC, que ha interpretat Trencadís, una peça composta expressament per a la commemoració, i l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.
 
Per part del Govern, hi han assistit els consellers de la Presidència, Francesc Homs; de Governació, Meritxell Borràs; de Salut, Boi Ruiz; d’Interior, Jordi Jané; de Cultura, Ferran Mascarell, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
 

2  

Imatges

El president Mas en la seva intervenció

El president Mas en la seva intervenció 1418

El president Mas amb dues familiars de víctimes del franquisme

El president Mas amb dues familiars de víctimes del franquisme 1181