• Cultura referma la seva voluntat de continuar facilitant la recuperació de l’arxiu històric la Cambra legislativa catalana
El lligall 505
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet a mans de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, documentació de la Cambra catalana de la seva activitat en l’època republicana recuperada de l’Arxiu de Salamanca. L’acte de retorn ha tingut lloc aquest migdia, en un acte al Parlament en què també hi ha estat present el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada.  
 
Es tracta de documentació que forma part dels 507 lligalls que, en aplicació de la Llei 21/2005 de restitució a la Generalitat de Catalunya de documentació confiscada arran de la Guerra Civil, el Ministeri de Cultura va retornar entre els anys 2006 i 2008 a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) procedent del Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca). 
 
Fins a pocs dies abans de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el 26 de gener de 1939, la documentació generada pel Parlament de Catalunya es devia conservar en el propi edifici del Parlament. La dispersió de diputats, càrrecs públics i funcionaris que tingué lloc amb l'ocupació feixista de Barcelona també comportà la disgregació i dispersió del fons i la pèrdua o destrucció de part del mateix. Així, una part de les publicacions que s'han pogut recuperar, van ser tretes de Barcelona, juntament amb altra documentació, per diputats o per funcionaris i es van deixar al Mas Perxés d'Agullana (Alt Empordà), on es van conservar fins al seu ingrés a l'ANC i posterior restitució al Parlament de Catalunya.
 
Pel que fa la documentació ara retornada, identificada com el lligall 505, va ser confiscada per la Delegación del Estado para Recuperación de Documentos (la DERD), organisme franquista dedicat a la requisa documental, com a resultat dels escorcolls que realitzà a les diverses dependències de l'edifici del Parlament durant els primers dies de l'ocupació de Barcelona. Posteriorment, els mesos de juny o juliol de 1939, aquesta documentació es va traslladar a Salamanca, on es va conservar fins al moment de la seva restitució a la Generalitat.
 
El 31 de gener de 2006, en aplicació de la Llei 21/2005 de restitució, el Centro Documental de la Memòria Històrica va transferir 507 lligalls amb documentació confiscada a la Generalitat de Catalunya l’any 1939. Dins del lligall 505, hi havia els vuit expedients que ara es lliuren al Parlament de Catalunya.
 
L’estudi i tractament d’aquelles sèries documentals va determinar que el lligall 505 contenia documentació produïda pel Parlament de Catalunya entre 1933 i 1938, doncs els expedients del lligall 505 contenen, bàsicament, correspondència d’aquells anys entre el president Joan Casanovas i Maristany i d’alts càrrecs del Parlament amb diputats, departaments de la Generalitat, institucions, associacions i diversos particulars. També hi ha carnets i relacions de personal.
 
Entre la documentació retornada en destaca:  
 
•          1936-1938. Correspondència de Joan Casanovas i Maristany, president del Parlament [20 de juny de 1933–1 de juny de 1938] sobre peticions de favors, recomanacions i felicitacions creuada amb organismes i càrrecs públics, tals com: Departaments de la Generalitat i diputats del Parlament (40 docs.); Associació de Funcionaris de la Generalitat de Catalunya, ateneus i ajuntaments (43 docs.); Consolats, càrrecs militars i organismes del Govern Central (58 docs.). Hi ha també, el text del Decret, publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 19 de juny de 1937, sobre normes per a la renovació de les Juntes o Consells Directrius dels Sindicats Agrícoles de Catalunya.
 
•          1936-1938. Correspondència adreçada a Joan Casanovas i Maristany per particulars sol·licitant favors i recomanacions (60 docs.)
 
•          1937-1938. Carnets i relacions del personal en servei actiu del Parlament i autoritzacions de circulació de vehicles oficials al servei dels diputats (45 docs.)
 
•          1938. Correspondència creuada entre Jaume Serra i Húnter, vice-president del Parlament, i l’administrador general del Monopolio del Tabaco y Fósforo, sobre la consignació anual de tabac als diputats (5 docs.)
 
•          1938. Correspondència creuada entre l’oficial major del Parlament i el director general de Carrabiners sobre una denúncia interposada pel diputat Francesc Riera Claramunt (10 docs.)
 
En total són 264 documents que l’Arxiu Nacional lliura al Parlament de Catalunya per tal que s’integrin a l’arxiu històric de la cambra parlamentària. Amb el lliurament d’aquesta documentació a la institució que la va generar, el Departament de Cultura referma la seva voluntat de continuar facilitant la recuperació de l’arxiu històric la Cambra legislativa catalana, fet que contribueix a un millor coneixement de la història parlamentària del país i consolidar la institució.  
 
 

2  

Imatges

Detall del part dels documents retornats al Parlament de Catalunya

Detall del part dels documents retornats al Parlament de Catalunya 4392

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet a mans de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, documentació de la Cambra catalana de la seva activitat en l'època republicana recuperada de l'Arxiu de Salamanca

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet a mans de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, documentació de la Cambra catalana de la seva activitat en l'època republicana recuperada de l'Arxiu de Salamanca 4450