• En funció de l’acord, el fitxer passa a ser titularitat del Memorial Democràtic de la Generalitat
  • La consellera Meritxell Borràs ha destacat la importància del conveni, que permetrà posar a l’abast de la ciutadania unes dades que fins ara eren de difícil accés
Governació signa un conveni amb la Universitat Pompeu Fabra i l'Amical de Mauthausen per a la gestió de la base de dades de deportats
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs; el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, i el president de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, Enric Garriga, han signat un conveni per regular la col·laboració entre les tres parts pel que fa a la gestió de la base de dades de persones deportades als camps de concentració nazi.
 
Per mitjà d’aquest acord, el fitxer de dades de caràcter personal de deportats passarà a ser titularitat del Memorial Democràtic. La signatura s’ha dut a terme aquest matí a la seu del Departament de Governació i Relacions Institucionals i també hi ha assistit el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig, i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Plaou-Loverdos.
 
La consellera Meritxell Borràs ha remarcat la importància d’aquest conveni. “És una gran notícia posar a l’abast de tothom i al servei de la ciutadania unes dades que fins ara eren de difícil accés”, ha dit. Així mateix, la consellera ha agraït la feina feta per la UPF i l’Amical Mauthausen en la recuperació de la memòria, així com la generositat en la cessió del fitxer. “Conèixer el passat ens ha de permetre corregir els errors i construir una societat millor i més justa”, ha afirmat.
 
El rector de la UPF, Jaume Casals, ha agraït al Departament de Governació les gestions realitzades per fer possible la cessió, mentre que el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, ha expressat satisfacció pel fet que el fitxer sigui públic i per la implicació del Govern que, ha dit, és una garantia de continuïtat.
 
Cal destacar que el fitxer recull els resultats de la recerca feta sobre deportats catalans i espanyols als camps nazis i és fruit de la col·laboració, formalitzada per mitjà de diversos convenis anteriors, entre el Departament de Governació, l’UPF i l’Amical de Mauthausen. El responsable actual de la base dades és la UPF, que haurà de transferir el fitxer al Memorial Democràtic. Els signataris garanteixen que la cessió es farà d’acord amb la normativa de protecció de dades de caràcter personal.
 
La cessió es farà efectiva un cop el Memorial Democràtic aprovi la disposició de caràcter general que reguli el fitxer de dades de caràcter personal corresponent, amb tot el contingut legalment establert, i l’inscrigui al Registre de Protecció de Dades de Catalunya.

3  

Imatges

La consellera, el rector de la UPF i el president de l'Amical de Mauthausen signen el conveni

La consellera, el rector de la UPF i el president de l'Amical de Mauthausen signen el conveni 6333

Foto de grup de la consellera, el rector de la UPF, el president de l'Amical de Mauthausen, el director general de Relacions Institucionals i el director del Memorial Democràtic

Foto de grup de la consellera, el rector de la UPF, el president de l'Amical de Mauthausen, el director general de Relacions Institucionals i el director del Memorial Democràtic 5578

La consellera lliura uns llibres editats pel Memorial al rector de la UPF i al president de l'Amical de Mauthausen

La consellera lliura uns llibres editats pel Memorial al rector de la UPF i al president de l'Amical de Mauthausen 6652