• El cap del Govern ha signat aquest matí el decret de constitució del nou Parlament, que es farà el pròxim dilluns 26 d’octubre a les 11h
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest matí al Palau de la Generalitat, després de signar el decret de constitució del Parlament de Catalunya, que es farà dilluns vinent, 26 d’octubre, a les 11 hores.
 
El president ha recordat que aquesta era la data màxima per constituir el nou Parlament, després de les eleccions del 27 de setembre, i ha explicat que s’han exhaurit els terminis perquè les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP són “d’alta complexitat i requereixen temps i paciència per part de tothom si es vol que acabin bé”. Artur Mas ha afegit que tant Junts pel Sí com la CUP “són necessaris per tirar endavant aquest procés”.
 
Per a Artur Mas, la “prioritat” en les negociacions de la investidura ha de ser “traduir el mandat del 27 de setembre a les urnes a la política i a les institucions”. “La meva consciència i el meu propòsit és traduir bé el mandat de les urnes en un bon acord polític que ens permeti tirar endavant el procés i el projecte sobiranista que es va votar el 27 de setembre a Catalunya” i que, tal com ha recordat el cap de l’Executiu, va donar la victòria al , amb un 48% dels vots, enfront del 39% de suports que va aplegar el no. “Aquest no és un tema de l'Artur Mas, en absolut; aquest és un tema de legitimitat democràtica”, ha advertit el cap de l’Executiu, que ha recordat que en els seus 5 anys al capdavant de la Generalitat se l’ha “jugada sempre”. “Vostès no han vist un president que protegia la seva responsabilitat, el seu càrrec i la seva cadira per sobre de tot. Més aviat al revés”, ha reblat.
 
Davant d’aquest període de negociacions, el cap de l’Executiu ha volgut remarcar que “la governació del país i les decisions del dia a dia estan garantides”. I ha posat com a exemples el bon funcionament del curs escolar, “amb més beques menjador per a les famílies més necessitades”; la campanya de vacunació de la grip i la coordinació dels operatius per a la recepció de refugiats a Catalunya. També ha destacat que el Govern s’està ocupant de la Seat, “per intentar que no es perdi ni un sol lloc de treball”, així com de Solvay i de Valeo. Un altre àmbit en què també s’està actuant és en l’aplicació de la Llei de Transparència.
 
“M’hauria agradat un TC impecable, no implacable”
A preguntes dels periodistes sobre les negociacions, Artur Mas ha posat de relleu la “coincidència” amb la CUP que “el Tribunal Constitucional a efectes dels catalans va quedar deslegitimat amb la sentència de l'Estatut de juny de 2010”, una actuació “clarament partidista que de fet era una humiliació”. “M’hauria agradat molt que el TC, en el moment de la veritat, actués com un àrbitre impecable, però no com un àrbitre implacable contra la majoria Catalunya i contra un Estatut referendat a les urnes”, ha sentenciat.
  
Eleccions del 20D
En un altre moment de la roda de premsa, el president Mas ha defensat la importància de ser presents al Congrés dels Diputats, “mentre Catalunya no estigui totalment desconnectada de l’Estat espanyol”, ja que “fins que això no passi, a Madrid cada dia es prenen decisions que ens afecten”. “S’hi ha de ser i s’hi ha d'anar a defensar les posicions que interessen als ciutadans de Catalunya”, ha manifestat el cap de l’Executiu, qui ha qüestionat que el futur Govern espanyol que sorgeixi de les eleccions del 20 de desembre afavoreixi una solució dialogada amb Catalunya. “No hi veig ningú, avui dia, amb garanties de poder parlar amb algú amb tranquil·litat que entengui, respecti i reconegui la realitat actual de la política i la societat catalana”, ha afegit.