La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura obre una línia de subvencions que té com a objectiu promoure la incorporació del doblatge i la subtitulació al català en produccions audiovisuals, en suports del circuit d’explotació comercial posterior a les estrenes en sala, com ara plataformes de vídeo a la carta i televisió, DVD, Blu-ray i altres formats digitals.
 
La iniciativa és fruit d'un conveni entre el Departament de Cultura, el Departament de la Presidència i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del diàleg amb el sector.
 
Des de 2005, la CCMA ha doblat 1.227 pel·lícules destinades al suport en DVD. Amb la nova línia del Departament de Cultura, els doblatges i les subtitulacions arribaran també als nous canals de distribució i comercialització digitals, fet que repercutirà en un notable increment de l’oferta de cinema en català. Avui s’han publicat les bases específiques d’aquesta convocatòria, dotada amb 500.000 euros, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i demà s’obrirà el termini de presentació de sol·licituds, que es tancarà el 30 de novembre.
 
L'acord s'afegeix a les polítiques que impulsa la Direcció General de Política Lingüística per promoure el cinema en català, com el suport a estrenes de llargmetratges doblats i subtitulats (60 llargmetratges de 21 distribuïdores l'any 2015); a la subtitulació de pel·lícules i sèries amb l'acord amb Canal+ (més de 280 pel·lícules i més de 30 temporades de sèries entre 2014 i 2015); a la subtitulació de més de 125 pel·lícules de reestrena dels Cinemes Texas (2014-2015); a la subtitulació de les principals pel·lícules de 20 festivals amb Catalunya Film Festival i del Documental del mes (a més de 30 sales) o la subtitulació al català de les pel·lícules de la Mòstra de Cinèma Occitan.
  
La Direcció General de Política Lingüística també promou el programa CINC Cinema Infantil en Català, que porta cinema infantil de reestrena en català a 41 poblacions a Catalunya i a la Franja de Ponent; dóna suport a Drac Màgic en el cicle de Cinema familiar i els Clàssics de cinema infantil, i també als programes Pas a pas i Petits Herois de Rita&Luca Films.
 
Informació sobre la línia de subvencions: http://www.gencat.cat/llengua/subvencions
Facebook Cinema en català www.facebook.com/cinemaencatala
 
Base de dades de cinema subtitulat en català VOSCbd http://www.gencat.cat/llengua/cinema/vosc_index.html