• En la cloenda de la Assemblea General de la Federació de Municipis de Catalunya, la consellera de Governació ha lamentat que l’Estat no hagi resolt el finançament dels ajuntaments
  • Ha advocat per treballar conjuntament, des del Govern i els municipis, per recuperar el prestigi de la política
Assemblea FMC
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha presidit la cloenda de la 26a Assemblea General Ordinària de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). L’Assembla ha dut a terme la renovació dels òrgans de govern d’aquest organisme, un cop constituïdes les entitats locals associades, després de les eleccions municipals del passat mes de maig. Així mateix, també ha formalitzat la reelecció de l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, com a president de la FMC.
 
La consellera ha felicitat el president per la seva reelecció i a la resta de persones escollides i ha donat les gràcies a tots els electes locals per la tasca que fan i han fet durant 36 anys d’ajuntaments democràtics. “Sense la gran tasca que han fet tots els ajuntaments en aquests darrers 36 anys, avui no tindríem el país que tenim”, ha dit, i ha destacat que “molts alcaldes i regidors han dedicat els millors anys de les seves vides a fer progressar els seus pobles, viles i ciutats i a millorar el benestar i la qualitat de vida dels seus conciutadans”. Igualment ha agraït la feina “imprescindible” de la Federació de Municipis i la bona col·laboració i entesa que hi ha hagut entre aquesta entitat municipalista i el Govern de la Generalitat.
 
La titular de Governació ha destacat la transformació que han viscut els nostres pobles i ciutats en aquests anys de democràcia, però ha lamentat que la dedicació a la política sigui avui “una activitat mal vista, que pateix una greu crisi de legitimació i de vocació” i ha fet una crida a recuperar el prestigi de la política i de la vocació de servei públic.
 
D’altra banda, la consellera ha denunciat que, després de 36 anys, el Govern de l’Estat no hagi resolt el finançament dels ajuntaments. La consellera ha recordat que en els darrers anys els ajuntaments han hagut de reduir el seu pressupost a nivells de fa 15 o 20 anys, mentre que les necessitats i els serveis són avui molt més cars. Per això, ha dit, és injust que no es vulgui parlar de millorar el finançament municipal i que, a més, s’acusi als ajuntaments i a la Generalitat de malbaratar recursos.
 
“Reduir el dèficit s’ha convertit en un mantra obligatori per a tots i podem estar d’acord que no podem gastar més d’allò que tenim. Però hi ha qui ha fet trampa”, ha dit. “Mentre Generalitat i ajuntaments hem rebaixat i molt el nostre nivell de despesa, l’Administració de l’Estat no ha fet el mateix i avui gasta més que abans de la crisi. I això cal que ho denunciem”.
 
En aquest sentit, la consellera ha advocat perquè els ajuntaments i la Generalitat treballin junts “des de la confiança, la lleialtat i el respecte” per dibuixar un nou marc normatiu més favorable i per una nova forma de governar que permeti retrobar el prestigi perdut de la política.
 
L’Assemblea General de la Federació de Municipis de Catalunya ha tingut lloc al Saló del Tinell, del Museu d’Història de Barcelona. L’acte de cloenda també ha comptat amb la participació de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa; el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero, i el reelegit president de la FMC, Xavier Amor.

2  

Imatges

151023 Borràs a l'assemblea de l'FMC

151023 Borràs a l'assemblea de l'FMC 2066

151023 Assemblea FMC al Saló del Tinell

151023 Assemblea FMC al Saló del Tinell 5787