• Meritxell Borràs: “Es va vulnerar un dret fonamental i això no pot quedar impune. Algú ha d’assumir responsabilitats” 
  • El Departament de Governació i l’associació Drets han signat un conveni per posar en comú les queixes rebudes   
  • La consellera de Governació ha explicat en roda de premsa les accions empreses pel Govern davant les incidències registrades en el vot des de l’estranger 
DGRI
El Govern de la Generalitat ha interposat davant del Tribunal Suprem un recurs contenciós-administratiu contra els acords de la Junta Electoral Central que van denegar l’ampliació del termini per formular el vot per correu dels electors catalans a l’exterior en les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 27 de setembre.
 
Així ho ha explicat la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, que ha comparegut avui en roda de premsa per informar de les accions legals que el Govern de la Generalitat ha emprès davant la vulneració del dret a vot que van patir nombrosos catalans residents a l’estranger en els comicis del 27S.  “Es va vulnerar un dret fonamental i això no pot quedar impune”, ha dit Borràs. “Algú ha d’assumir responsabilitats”.
 
Cal recordar que a causa de les incidències detectades en la tramesa de les paperetes, el Departament de Governació va sol·licitar en tres ocasions a la Junta Electoral Central l’allargament del termini perquè els electors catalans a l’exterior poguessin fer efectiu el seu dret a vot. Cap d’aquestes peticions no van ser acceptades. Segons la consellera, els fets han demostrat que la denegació de les peticions del Govern no estava justificada.
 
En aquest sentit, Borràs ha explicat que el recurs presentat es fonamenta en els informes que es van fer servir per negar l’ampliació dels terminis, que asseguraven que no constava cap incidència. “Entenem que aquests informes eren erronis”, ha dit la consellera. “Hi ha 7.000 persones que van sol·licitar votar i que no han pogut fer-ho. Això és un fet real i objectiu”.
 
El recurs també es fonamenta en el fet que “hi ha hagut una vulneració del principi d’igualtat, perquè en les mateixes circumstàncies, en les eleccions europees del 2014, la JEC sí que va allargar els terminis”, ha assegurat la consellera, que ha recordat que en les eleccions al Parlament sí que es va ampliar el termini per als militars en missió a l’exterior i no a la resta d'electors residents a l'estranger.
 
La consellera ha explicat que el Departament de Governació ha rebut 550 comunicacions de catalans residents a l’exterior, que han exposat nombroses incidències que els han impedit exercir el seu dret a vot. Les casuístiques han estat diverses, com ara problemes per a inscriure’s al registre; criteris divergents dels funcionaris; errors d’inscripció; silencis administratius, i sobretot, la no arribada de les paperetes. D’aquest darrer cas, ha posat com a exemple que s’ha tingut coneixement que alguns catalans residents al Perú van rebre ahir les paperetes, un mes després de les eleccions.
 
“Vam avisar que no ens quedaríem de braços plegats i així ha estat”, ha afirmat la consellera. “A banda del recurs, també hem presentat un escrit a la JEC perquè investigui les múltiples irregularitats detectades”. També s’ha requerit a Correus, ha dit Borràs, que doni tota la informació sobre les dates d’enviament de la documentació i les dates en què es van rebre en els diversos països.
 
Conveni amb Drets i carta al ministre d’Interior
 
Meritxell Borràs ha reiterat que “cal donar una resposta efectiva als catalans en defensa dels seus drets”. En aquest sentit, ha informat del conveni de col·laboració signat entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals i l’associació Drets per posar en comú les queixes rebudes de persones que no van poder votar des de l’exterior i analitzar de forma conjunta les diferents possibilitats de reacció.
 
Drets és un associació que té com a objecte, entre d’altres, el respecte als drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania, els governants i les institucions catalanes.
 
D’altra banda, tenint en compte que el proper mes de desembre se celebren les eleccions a les Corts espanyoles, la consellera ha explicat que s’ha adreçat una carta al ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè garanteixi que aquesta vegada no hi haurà problemes amb el vot des de l’exterior. En aquesta comunicació, es proposen algunes mesures que poden implantar-se de manera immediata, sense necessitat de modificar la llei. Aquestes mesures són: que Correus garanteixi la traçabilitat del vot perquè l’elector es mantingui informat de tot el procés des del moment de l’emissió del vot; que la informació per inscriure’s al registre i al cens sigui més clara i que sigui la mateixa en tots els consolats, i que es millorin els canals de comunicació per informar de les incidències i queixes.
 
Informació als catalans a l’exterior
 
Finalment, la consellera ha explicat que tot i que les eleccions del proper 20 de desembre són responsabilitat plena del Govern espanyol, la Generalitat ha decidit informar els catalans a l’exterior dels terminis per sol·licitar el vot i de les accions que s’estan duent a terme. Per això, s’ha adreçat una carta amb informació directa als ciutadans catalans que s’han posat en contacte amb el Departament de Governació i també a tots aquells que estan inscrits en el Registre de catalans a l’exterior.
 
Durant la roda de premsa s’han pogut veure els vídeos amb els testimonis enviats per tres persones residents a l’estranger que van sol·licitar poder votar per correu i que expliquen diverses incidències i irregularitats que han impedit que hagin pogut fer efectiu el seu dret a vot.

5  

Imatges

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (I)

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (I) 4125

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (II)

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (II) 4350

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (III)

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (III) 4784

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (IV)

151028 RdP presentació accions Govern vot exterior (IV) 6195

Governació i l'associació Drets signen un conveni de col·laboració

Governació i l'associació Drets signen un conveni de col·laboració 5834

1  

Fitxers adjunts

Infografia vot exterior

Infografia vot exterior
PDF | 100