• El conseller de la Presidència afirma que hi ha “mecanismes alternatius” per poder aprovar la resolució presentada al Parlament, text que qualifica de “declaració política”
  • En paraules del conseller “hi ha una doble vara de mesurar en funció de si és un o és un altre”a la justícia espanyola
  • En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha ressaltat “la importància extraordinària” de les properes eleccions generals el proper 20 de desembre
El conseller Francesc Homs durant l'entrevista a Catalunya Ràdio
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat avui amb “tota la rotunditat” que la resolució presentada conjuntament per Junts pel Sí i la CUP que declara l'inici del procés de creació de l'estat català “d'una manera o d'una altra, es vota la setmana que ve”. Homs ha argumentat que “una declaració política, que és del que estem parlant, què és el reflex de la llibertat d'expressió canalitzada a través de la dinàmica parlamentària, no es pot prohibir i no es prohibirà”.
 
El conseller ha respost així al Partit Popular, que ha anunciat que intentarà impedir que el Parlament debati la proposta de resolució de desconnexió de Catalunya d'Espanya a través d'un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional. “Hi ha mecanismes alternatius“ i “òbviament, si hi ha majoria parlamentària per donar-li recolzament, s’aprovarà, només faltaria”, ha reblat amb contundència.
 
Les eleccions 20D, “una oportunitat extraordinària” per Catalunya
 
En una entrevista al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, Homs ha situat les properes eleccions generals del 20 de desembre com “una oportunitat extraordinària perquè aquells amb els quals ens haurem d'asseure a la taula tinguin una configuració més plural i amb més capacitat de part nostra de poder tenir opcions a una negociació que crec que seria millor per totes les parts”. “Hem de ser efectius, anar per feina” i per això els punts en comú i objectius compartits des de Catalunya “fan de ciment” per trobar “una bona manera de treballar plegats”.
 
El que el conseller troba “més sorprenent i desconcertant” de les darreres hores és que “li vagin a fer la gara-gara a Rajoy els líders polítics espanyols, que resulta que no són del PP, i en nom de presumpta il·legalitat, quan els únics que se salten la llei és el mateix Govern d'Espanya”. En aquest sentit, Homs ha assenyalat que “qui s’ha saltat lleis concretes que estableixen obligacions concretes i no les compleix és el Govern d'Espanya del Partit Popular” i ha posat com a exemples com el fons territorials del 0,7%, la llei d'estabilitat pressupostària o la gestió de les beques, entre d’altres.
 
Per tot plegat, el Govern “ho posarà en coneixement de les institucions de l'estat i veurem quin grau d’independència hi ha” ha dit en referència a la fiscalia general de l’Estat. En paraules del conseller “hi ha una doble vara de mesurar en funció de si és un o és un altre”. Tanmateix, Homs creu que “això s’hauria de resoldre políticament, no amb demandes”, que és el que fa el PP, que ha deixat de banda “fer política fa temps i utilitzen els tribunals que ells controlen”.
 
“No m’agrada plantejar les coses com un ultimàtum”
 
Sobre la investidura del proper president de la Generalitat, el conseller ha dit que “això no és un debat sobre persones”, és “un tema de conceptes” i que en tot cas “no m’agrada plantejar les coses com un ultimàtum” ni tampoc que “m’ho plantegin en aquests termes”. Per Homs, el més important és que les forces independentistes del Parlament estan d’acord en el procés constituent i el full de ruta, “aquells aspectes polítics de projecte que puguem compartir transitòriament”. En aquest context, ha afegit que “ara la prioritat no és tancar Govern, sinó garantir la investidura en termes d’allò que es va votar el 27 de setembre”.
 
En resposta a les declaracions de Ban Ki-moon, el secretari general de les Nacions Unides, que va manifestar que Catalunya no figura en la categoria de territoris als quals l’ONU reconeix el dret d’autodeterminació, el conseller ha dit que “això del dret internacional és una mica com un vestit a mida”. L’exemple més clar el trobem amb Croàcia i Eslovènia, que han aconseguit la independència tot i les declaracions “categòriques” dels líders europeus en un primer moment que els van negar el dret d’autodeterminació. En aquest sentit, Homs ha recordat que el secretari general de les Nacions Unides “també va dir que hi ha d'haver negociació i diàleg” encara que “suposo que a nivell de Madrid, del PP, això els hi va entrar una per una orella i els devia sortir per una altra” ha afegit.