La directora general d’Afers Exteriors del Govern, Francesca Guardiola, ha participat a la 43 Assemblea General de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CRPM) que té lloc a Florència (Itàlia) del 4 al 6 de novembre. Guardiola ha destacat en el marc d’aquesta trobada que Catalunya té a punt un dispositiu de mesures i accions per fer front a la crisi europea dels refugiats i ha recordat que el Govern treballa de forma coordinada amb tots els actors implicats en la crisi, especialment els ens locals i les organitzacions de la societat civil.

Assemblea de la CRPM a Florència
La directora general Francesca Guardiola ha mantingut una breu reunió amb el governador de les illes de l’Egeu Meridional, Yorgos Hatzimarkos, per interessar-se per la situació actual a la zona
No obstant això, Guardiola ha afegit que “l’Estat espanyol no garanteix l’adequada i necessària coordinació amb els nivells regionals i locals en aquest àmbit sobretot pel que fa a l'accés als fons europeus”. La directora general ha posat èmfasi en què els governs regionals i locals puguin participar en el procés de disseny de l’estratègia europea, perquè són els més implicats en la seva implementació.
En aquesta ocasió, l’Assemblea ha comptat amb la participació de Christos Stylianides, comissari europeu d’Ajuda Humanitària i de Gestió de Crisis i d’Antonio Tajani, vicepresident del Parlament Europeu, a més dels presidents de les Açores (i president de la CRPM), Vasco Cordeiro; el president de la Toscana, Enrico Rossi; de Sardenya, Francesco Pigliaru; o el de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez López, entre d’altres personalitats.
En el marc de l’Assemblea s’han celebrat també reunions de les comissions geogràfiques i d’alguns dels grups de treball en què s’estructura l'organització. En el programa hi destaca la sessió plenària de la Comissió Intermediterrània (en formen part unes 40 regions mediterrànies) en la qual el Govern ocupa la Vicepresidència primera i que ha debatut  les principals qüestions que afecten les regions mediterrànies com ara, sobretot, la política de Veïnatge i de Migracions. Catalunya ha estat un dels dos governs  regionals que ha presentat una contribució a la consulta pública que la Comissió Europea va fer sobre el futur de la Política Europea de Veïnatge (PEV) a més de la resposta conjunta amb el conjunt de les regions mediterrànies membres d’aquesta Comissió.
Reunió amb el governador de les illes de l’Egeu Meridional
Així mateix, el grup de treball de Gestió de les Migracions ha abordat els reptes i les properes actuacions a seguir en el marc de l’actual crisi de refugiats, que  afecta especialment a les illes gregues. En aquest sentit, cal ressaltar l’aprovació per part de l’Assemblea General d’una resolució en què es posa de manifest la necessitat que tots els actors polítics que intervenen en la gestió de la crisi tinguin els recursos i la capacitat de decisió necessària per poder prendre les mesures adequades, posant l’èmfasi en la importància que no siguin només els governs estatals els que prenguin decisions. En el marc d’aquesta trobada, la directora general Francesca Guardiola ha mantingut una breu reunió amb el governador de les illes de l’Egeu Meridional, Yorgos Hatzimarkos, per  interessar-se  per la situació actual a la zona.
La CRPM va llançar, impulsada des de la Comissió Intermediterrània, la campanya “Tots Mediterranis” (http://tousmediterraneens.com/) que reivindica el paper clau que tenen les autoritats regionals i locals en l’àmbit de la immigració i l’asil.