• En el segon ple d’investidura, Artur Mas ha subratllat la seva “voluntat de diàleg, d’aproximació i de negociació per la via dels fets per aconseguir un acord”
  • El cap de l’Executiu ha plantejat una doble proposta: un Govern amb responsabilitats compartides, que se sotmetria a una qüestió de confiança en 10 mesos
  • El president ha denunciat “l’abús total” del TC per part del Govern central, i recorda que també va recórrer el 9N i les urnes hi van ser
Segon debat d'investidura
El president Mas s'adreça al Parlament durant el segon debat d'investidura
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha plantejat en el segon ple d’investidura d’aquesta legislatura una doble proposta per aconseguir un acord que “desbloquegi la situació en què ens trobem, que no és bona per a ningú, ni per al Govern, ni per a l’oposició, perquè paralitza l’inici de la legislatura i va en contra del mandat que hem rebut de la ciutadania el 27 de setembre passat”. Davant d’aquesta situació de bloqueig, Artur Mas ha apostat per “fer el nostre millor esforç” perquè l’“immobilisme” que hi ha hagut per part de l’Estat en la seva relació amb Catalunya “no estigui present en la política catalana”.
 
Artur Mas ha donat a conèixer l’oferta d’acord que va plantejar ahir als diputats i diputades de la CUP, en una reunió al Palau de la Generalitat, en la qual també hi van ser presents altres diputats de la candidatura de Junts pel Sí. La doble proposta consisteix, d’una banda, a “exercir una Presidència més compartida amb d’altres membres de Govern” i, de l’altra, a sotmetre’s voluntàriament a una qüestió de confiança d’aquí a deu mesos, és a dir, al proper juliol, en la qual “es pugui valorar si el Govern mereix tenir continuïtat per acabar la feina”.
 
D’acord amb aquesta proposta, el Govern es concretaria en tres àrees: una dedicada a l’economia i l’ocupació, que tindria cinc departaments associats; una altra per a afers exteriors, institucionals i de transparència, de la qual en dependrien quatre departaments, i una sobre l’estat del benestar, també amb quatre departaments. Els titulars de cadascuna d’aquestes tres àrees serien, a més, consellers d’algun dels 13 departaments que integrarien l’Executiu. Aquestes tres àrees estaran “coordinades pel president del Govern, però amb funcions delegades i una direcció política compartida”, ha explicat el president, que ha fet notar que la proposta va en la línia de les expressades per la candidatura de la CUP per fer possible l’acord.
 
Artur Mas ha recordat que aquesta fórmula de Govern amb responsabilitats compartides ja es va fer servir en legislatures anteriors, amb els presidents Pujol i Maragall, i ha explicat que “ho he tornat a posar sobre la taula, perquè estem en una legislatura de transició, des d’una autonomia a la constitució d’un estat”.
 
Pel que fa a l’oferiment de sotmetre’s voluntàriament a una qüestió de confiança en deu mesos, el cap del Govern ha dit que és un plantejament “no només legal, sinó profundament democràtic”, en el marc de la línia de “pulcritud democràtica que inspira el procés i el Govern”.
 
El cap del Govern s’ha referit a aquestes dues propostes com a “gestos significatius, rellevants, que no desnaturalitzen en absolut el que és la Presidència de la Generalitat, i això és important per al país, l’ocupi qui l’ocupi”. Ha afegit que aquest plantejament “pot ser un camí de trobada per prendre les decisions definitives que aquest Parlament hauria de prendre, si pogués ser avui mateix i,  si no, a no gaire trigar, perquè els dies van passant i els marges no només són legals sinó també d’oportunitat política”.
 
“Amb aquest doble oferiment – ha afegit el president – volem, no només deixar la porta oberta, sinó que clarament es vegi que a l’altre costat de la porta hi ha voluntat de diàleg, d’aproximació i de negociació per la via dels fets” per tal de “fer possible l’acord i desbloquejar aquesta situació en la qual ens trobem”.
 
“Abús total” del TC
En el torn de rèplica a les intervencions dels diferents grups parlamentaris, el cap de l’Executiu s’ha referit a la decisió adoptada ahir pel Tribunal Constitucional que suspèn la resolució acordada dilluns passat d’inici del procés polític de creació de l’Estat català. “Res de nou a l’horitzó”, ha assenyalat el president, i ha denunciat “l’abús total” del Govern espanyol, quan “utilitza el TC per fer política, oblidant que a qui correspon fer política és als governs i als parlaments”. “Un Govern de tarannà democràtic seu a taula, escolta, negocia i arriba a acords, en comptes d’anar al Constitucional cada dia demanant la suspensió de qualsevol norma”, ha reblat.
En aquesta mateixa línia, Artur Mas ha recordat que el Govern espanyol també va recórrer fa un any la consulta del 9N “i les urnes es van posar i la gent hi va anar a votar”. El president ha fet notar que entre els 40.000 voluntaris que van fer possible el procés participatiu hi havia “molts funcionaris, que no van tenir por, sinó que, com a ciutadans, van ajudar un dels grans moviments democràtics que hi ha ha a Europa i al món”.
 
En un altre moment del torn de rèplica, el president ha demanat “respecte” pels dos milions de persones que es van expressar el 27S a favor de la independència. “Demano que encara que hi estiguin en contra respectin a la gent que hi està a favor i valorin el seu vot, perquè són igual d’adults que tothom”, ha subratllat.
 
Davant dels que insisteixen en la unitat d’Espanya i la Constitució, el cap del Govern ha afirmat que el 27S “hi va haver un qüestionament en tota regla, per part de la gent a les urnes”. “El 48% del segon territori més poblat d’Espanya i la primera economia productiva ha dit que aquesta Constitució a nosaltres ja no ens serveix. Ho ha dit una part significativa del poble de Catalunya. Vagin parlant de la unitat d’Espanya a la Constitució, hi ha una gran part que això ja no s’ho creu i ho ha superat políticament”, ha conclòs.  
 
En aquest mateix sentit, el president Mas ha remarcat que “estem en una cambra que sempre ha tingut i ha demostrat amor per les lleis” i ha assegurat que “no es tracta de saltar-se legalitats, sinó que el que està reclamant una part molt important d’aquest país és substituir les legalitats, una d’espanyola per una de catalana”. “Per tant, es tracta d’ajustar-se a uns marcs legals, però uns marcs legals diferents”, ha reblat.
 
“Si volgués ser president a qualsevol preu, ja ho seria”
El president ha insistit també en la “coherència” amb el mandat de les urnes amb què està actuant la seva formació política. Per això, ha fet notar que, “si avui surto d’aquí com a candidat i no com a president, és perquè hem volgut la màxima coherència amb el mandat rebut a les urnes. Si volgués ser president a qualsevol preu ja ho seria”.
 
En diferents moments del torn de rèplica, Artur Mas ha insistit a la CUP que la doble proposta que ha fet pública avui “forma part del programa de Govern” i s’afegeix al que ja va exposar en el ple de dilluns. El cap de l’Executiu ha demanat a aquesta formació política que es “coresponsabilitzin per actuar conjuntament, perquè tots som necessaris”. Artur Mas també ha assenyalat a aquesta formació que “hem fet un moviment molt significatiu i no en podem fer un cada dia”.

1  

Imatges

Intervenció del president Mas

Intervenció del president Mas 3431