·     El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha ignorat totes les propostes aportades per la Generalitat de Catalunya.
 
·    Per primera vegada, el Ministeri aprova el document de planificació sense comptar amb la participació, legalment preceptora, de les comunitats autònomes.
 

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha expressat al secretari d’Estat d’Energia, Alberto Nadal, el “ferm rebuig” del Govern de la Generalitat al document “Planificación energética. Plan de desarrollo de la red de transporte de electricidad 2015-2020”, aprovat pel Consell de Ministres el mes d’octubre. Puig justifica l’oposició a la nova planificació perquè “les seves previsions no responen a les necessitats reals del nostre territori i la nostra economia”, i lamenta l’actitud de “menysteniment i desconsideració” del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme en l’elaboració i tramitació del document. Per això, el conseller ha advertit que “prendrem les iniciatives judicials i polítiques oportunes per defensar les necessitats energètiques de la societat catalana”.

Puig recorda que “és el primer cop que el Ministeri aprova el document sense comptar amb les comunitats autònomes i incomplint clarament la prescripció legal existent”. El Ministeri va anul·lar l’única reunió convocada amb les comunitats autònomes per negociar el document, no va respondre el primer informe presentat per la Generalitat de Catalunya, i va rebutjar totes les al·legacions presentades per la Generalitat durant la fase de consulta pública del document. Aquests fets “deixen clara la nul·la voluntat negociadora del Govern central en aquest àmbit”, ha constatat el conseller.

Puig ha insistit en la poca concordança entre les previsions del document de planificació i les necessitats de la societat i l’economia catalanes. En aquest sentit, la Generalitat critica que el Ministeri no hagi inclòs en el document final la llista de les infraestructures que reiteradament la Generalitat ha considerat imprescindibles per a la qualitat i la garantia del subministrament elèctric. En aquesta llista hi destaquen actuacions com la subestació Deltebre, de 400 kV; la subestació CRT Vilaseca Salou, de 220 kV; la subestació BZF, de 220 kV; o la de Lesseps, de 220 kV.

En el sentit invers, la Generalitat s’oposa novament a la inclusió en les previsions de noves línies de 400 kV, com la que hauria de travessar el parc natural de Collserola, el ramal de Riudarenes de la línia Sentmenat-Bescanó, o la subestació Isona, amb la corresponent connexió amb la xarxa francesa a través dels Pirineus.

 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twitter:  @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom