• El cap del Govern ha presidit avui la inauguració de la XV Cimera de Premis Nobel de la Pau, que se celebra fins diumenge a la capital catalana
  • El president assegura que “a Catalunya i a Barcelona estem preparats per acollir amb tota dignitat els refugiats que vulguin venir”
  • En referència a l’actualitat política i en declaracions als mitjans, Artur Mas ha manifestat que “nosaltres el moviment que havíem de fer ja l’hem fet, i ara esperem a veure què fan els altres”
 
 
 
Cimera de Premis Nobel de la Pau
El president Mas saluda els Premis Nobel de la Pau Frederik De Klerk i Betty Williams

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquest matí “la cultura de pau”  present a Catalunya al llarg de la seva història i que, ha dit, defineix la “mentalitat catalana”. El cap del Govern ha recordat així les paraules de Pau Casals davant les Nacions Unides, el 1971, i ha emmarcat en aquest esperit “les massives demostracions reivindicant el futur del nostre país, que s’han celebrat de manera absolutament pacífica i cívica”, perquè “aquesta manera de fer les coses està totalment arrelada en la mentalitat catalana”.

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules en l’acte inaugural de la XV Cimera de Premis Nobel de la Pau, que ha tingut lloc aquest matí al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB). Amb el títol Defensar els refugiats. Aconseguir la pau mundial, aquesta trobada, una de les més rellevants de l’any en matèria de pau, aplega Premis Nobel, estudiants, professors i organitzacions d’arreu del món. Des d’avui i fins al diumenge, els participants debatran, entre altres temes, sobre la cooperació internacional i l’ajuda humanitària.
 
Artur Mas ha posat com a exemple d’aquest caràcter integrador el fet que “tenim un país amb orígens molt diferents però amb molta gent amb un projecte comú; per això, l’important a casa nostra no és d’on ve la gent sinó on volem anar tots plegats”. I ha afegit, fent seu el lema de la Trobada, “fins i tot en aquest moment polític de debat entre Catalunya i l’Estat, d’una certa tensió política, ens segueix presidint el lema del civisme, la mentalitat pacífica, i, sobretot, no més murs, ponts per a la llibertat”.
 
En aquesta línia, el president Mas ha ressaltat en el seu discurs que “el 70% dels catalans tenen orígens fora de Catalunya”, la qual cosa fa que “estiguem acostumats a conviure amb persones d’altres llengües, altres orígens i altres religions”.
 
Artur Mas ha explicat als participants en la cimera que Catalunya “és un país que ha vist l’horror de la seva pròpia gent, que ha viscut la guerra”, i ha recordat que, al 1939, “entre 80.000 i 100.000 catalans ens van haver d’exiliar després de la guerra civil”. Però, “tot i l’horror d’haver-se d’exiliar, també han viscut l’experiència gratificant de l’arribada de milions de persones que han escollit Catalunya per venir a fer el seu projecte de vida”.
 
El president ha volgut subratllar, en aquest sentit, que “a Catalunya i a Barcelona estem preparats per acollir amb tota dignitat els refugiats que vulguin venir”, i ha continuat “ens estem coordinant les institucions i estem a punt per fer una vegada més aquesta acollida de la gent que lliurement vulgui escollir casa nostra”. “Els refugiats busquen el que els catalans hem hagut de buscar molts cops : un país que els aculli i els doni unes condicions dignes a ells i a les seves famílies”, ha insistit.
 
Negociacions per formar Govern
 
A la sortida de l’acte inaugural i en resposta a les preguntes dels periodistes assistents, Artur Mas ha manifestat que “Nosaltres el moviment que havíem de fer ja l’hem fet, és públic. Ara esperem a veure què fan els altres”.
 
15 anys treballant per la pau
 
Aquesta cimera mundial de Premis Nobel va néixer el 1999 impulsada pel traspassat polític soviètic Vadim Zagladin i l’expresident de l'URSS Mijaíl Gorvachov. En edicions anteriors, la trobada ha tingut lloc a ciutats com ara Roma, Varsòvia o Chicago.
 
Entre altres Premis Nobel participants, seran a la trobada de Barcelona: David Trimble, exprimer ministre d’Irlanda del Nord; Frederik Willem de Klerk, expresident de Sud-àfrica i un dels impulsors del final de l’Apartheid; Mairead Maguire i Betty William, fundadores de l’organització Gent per la Pau, impulsada per posar fi al conflicte nord-irlandès; Oscar Arias, expresident de Costa Rica, i Tawakkol Karman, periodista i política del Ièmen.
 
Prèviament a la intervenció del president, han pres la paraula en l’acte inaugural d’aquest matí el rector de la UB, Dídac Ramírez; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del Secretariat Permanent de la Cimera, Ekaterina Zagladina, entre altres personalitats, i s’ha fet lectura d’un missatge de la comissària d’Afers Exteriors de la Comissió Europea, Federica Moguerini. A l’acte, hi han assistit també la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana.

1  

Imatges

Foto intervenció president

Foto intervenció president 715