• Durant la inauguració de l’Igualada Leather Cluster Barcelona, el cap de l’Executiu s’ha referit a l’actualitat política i ha  afirmat que “la situació és molt complexa i no hi ha solucions màgiques, però hi ha solucions”
El president Mas ha inaugurat la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona
El president Mas durant la inauguració de la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquesta tarda que la indústria de la pell d’Igualada “té arrels profundes, però és capaç de generar brots nous, posar-se al dia i tenir projecte de futur, igual que passa al país”. El cap de l’Executiu ha fet aquesta comparació entre la indústria de la pell i Catalunya, durant la inauguració de la seu de l’Igualada Leather Cluster Barcelona, que aplega les indústries adoberes productores de pell de qualitat a la capital de l’Anoia i està ubicat al primer pis de la restaurada Adoberia Bella, al barri del Rec d’Igualada.
 
Artur Mas també ha subratllat que les empres del sector de la pell d’Igualada  “combinen la part industrial, és a dir, l’activitat econòmica, amb la formació i amb el seu compromís mediambiental i de sostenibilitat”. Per això, ha volgut donar un missatge de confiança que “no és veritat que tot vagi malament. El país està destacant i moltes coses estan funcionant i van bé”.
 
El president també ha recordat que un dels eixos del pla de reindustrialització de Catalunya, que es va presentar fa més d’un any, es refereix a la indústria de la moda, el disseny, el tèxtil i l’adoberia i ha fet notar que “són sectors que tenen un gran passat, però s’està demostrant que tenen present i futur”. Per aquest motiu, ha felicitat les empreses del Gremi de Blanquers d’Igualada i els ha encoratjat a “perseverar en aquest camí”.
 
El cap del Govern ha volgut aprofitar l’acte d’aquesta tarda per referir-se a l’actualitat política que viu el país després de les eleccions del 27 de setembre, i ha assenyalat que “la situació és complicada i causa neguits, i no hi ha problemes complexos que tinguin solucions màgiques, però hi ha solucions”.
 
“No es pot construir res de bo sobre les cendres d’alguns”
En aquest sentit, fent un símil futbolístic, el cap del Govern ha destacat que “quan es tracta de construir coses tots plegats, entre gent molt diversa, és millor que els resultats siguin equilibrats i no hi hagi ningú que guany per golejada, perquè llavors l’altre queda en una situació absolutament dolenta d’esperit, d’ànim”. “No es pot construir res de bo quan s’ha de fer sobre les cendres d’alguns”, ha reblat.
 
D’altra banda, Artur Mas també ha parlat sobre els atemptats a París, que “han tingut un impacte molt gran sobre tothom”, i ha dit que, davant d’aquestes accions terroristes, “és molt important que siguem capaços de no quedar atemorits i presentar-nos com gent feble, aclaparada pel que passa”. “Hem de defensar els valors de les nostres civilitzacions”, ha afegit..
 
A més del president, en l’acte d’inauguració de l’Igualada Leather Cluster Barcelona hi han intervingut l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, i el president del Gremi de Blanquers d’Igualada, Xavier Badia. També hi han assistit el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, i el delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Juli Gendrau.
 
L’Igualada Leather Cluster Barcelona
Els ajuntaments d’Igualada i de Barcelona van acordar el passat mes de desembre de 2014 permetre al Gremi de Blanquers d’Igualada utilitzar la denominació Igualada Leather Cluster Barcelona com a segell considerat molt adequat per a la seva promoció exterior.
 
Els adobers d’Igualada tenen més de set segles de trajectòria i avui són reconeguts arreu. Exporten el 80% de la seva producció a les principals marques del món, tant a Europa, com a Àsia i Amèrica. Actualment, a la ciutat hi ha actives una trentena d’adoberies que donen feina a més de 1.200 persones, generen diàriament uns 100.000 quilos de pell tractada i facturen en conjunt uns 170 milions d’euros anuals.
 
La rehabilitació de l’Adoberia Bella
El conjunt arquitectònic de l’Adoberia Bella està format per les adoberies J. Bella i Bernades, dos edificis bessons de propietat municipal, amb una superfície total de 1.060 metres quadrats distribuïts en tres plantes. El primer edifici es va començar a aixecar a finals del segle XIX i es va sotmetre a successives ampliacions. Els equipaments segueixen la tipologia típica d’adoberia pròpia del barri del Rec, amb arquitectura modesta i responent més als criteris funcionals que exigia aleshores la seva activitat industrial, que no pas a criteris estètics.
 
L’Adoberia Bella s’ha rehabilitat de manera respectuosa amb l’essència del passat de la ciutat, però adaptant l’edifici als nous usos i als estàndards de seguretat, accessibilitat i funcionalitat. S’han mantingut els elements estructurals originals, s’han respectat en la mesura del possible les façanes exteriors i les parets originals de pedra i maó massís i s’han recuperat els forjats metàl·lics i les bigues de fusta dels sostres.
 
Les obres han tingut una durada aproximada d’un any i un cost de 898.000 euros, aportats per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Unió Europea. Actualment, a banda de la nova seu del clúster adober, que es troba al primer pis, la instal·lació acull també, a la planta baixa, l’Oficina del Pla de Millora del Barri de Sant Agustí.
 

1  

Fitxers adjunts

El president Mas durant la inauguració de la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona

El president Mas durant la inauguració de la seu de l'Igualada Leather Cluster Barcelona
JPG | 3952