• “Si no existissin els consells comarcals, caldria inventar-los”, ha dit la consellera en l’Assemblea del Fòrum Comarcal de l’ACM
  • La titular de Governació ha agraït la feina dels consells comarcals en el territori per compartir serveis entre municipis, coordinar polítiques i aprofitar economies d’escala
Fòrum Comarcal ACM
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha presidit la cloenda de l’Assemblea del Fòrum Comarcal de l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM), que ha tingut lloc aquest matí al TecnoCampus de Mataró.
 
En la seva intervenció, la consellera ha agraït la feina dels consells comarcals i ha defensat fermament el paper d’aquestes administracions al territori. Borràs ha destacat que a Catalunya hi ha 737 municipis amb menys de cinc mil habitants, dels quals, prop de 500 en tenen menys de mil. En aquest context, la consellera ha assegurat que “necessitem una administració que agrupi els municipis, comparteixi serveis, coordini polítiques i aprofiti economies d’escala. I això són els consells comarcals i els consells d’alcaldes”, ha dit. “De fet, si no existissin, caldria inventar-los”.
 
Meritxell Borràs ha reconegut que “els consells comarcals són una administració poc reconeguda, en ocasions menystinguda, i, per al Govern de l’Estat, inexistent”. En aquest sentit, la consellera ha recordat que la seva creació, amb les lleis d’ordenació territorial del 1987, va ser motiu d’enfrontament polític i que, des de llavors, els consells comarcals sempre han estat en el punt de mira. Per això, ha dit la consellera, en moments de crisi econòmica, el discurs fàcil ha estat demanar-ne la supressió. “Aquells que diuen que cal eliminar els consells comarcals són precisament aquells qui menys coneixen la feina que fan”, ha afirmat.
 
Tot i això, la consellera de Governació ha apuntat la necessitat, en el marc d'un nou estat, "de repensar totes les administracions, definir clarament les competències que pertoquen a cadascuna, i aprovar un finançament adequat". "I això caldrà fer-ho escoltant el món local, al contrari del que ha fet el Govern espanyol amb la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (LRSAL)", a la qual Meritxell Borràs ha demanat fer front comú i treballar conjuntament per derogar-la. La consellera també ha demanat als representants comarcals suport per fer front a altres reptes que es plantegen al món local, com ara l’ofec econòmic que practica el Govern de l’Estat o la recentralització que posa en perill l’estat del benestar. 
 
Així mateix, Borràs també ha expressat el seu suport personal i del Departament de Governació als consell comarcals. “Vull dir-vos que podeu comptar amb mi i amb el Departament de Governació per tot allò en què us puguem ajudar”.
 
La consellera Borràs ha estat l’encarregada de cloure l’Assemblea del Fòrum Comarcal de l’ACM. L’Assembla ha reelegit el president del consell comarcal del Pla de l’Estany, Jordi Xargay, com a president del Fòrum Comarcal, un òrgan de l’ACM que agrupa la totalitat dels consells comarcals de Catalunya amb l’objectiu de representar els interessos de les comarques.
 
En l’acte de cloenda, també hi han intervingut el president de l’ACM, Miquel Buch, i el reelegit president del Fòrum Comarcal, Jordi Xargay.

1  

Imatges

151119 Consellera Borràs amb presidents consells comarcals assistents al Fòrum

151119 Consellera Borràs amb presidents consells comarcals assistents al Fòrum 1762